Tele vízió

2010.09.27. 17:30

  Amikor az ember ritkán néz tévét, akkor nagyon rá tud csodálkozni a csatornákra. Természetesen vannak dolgok, amik nem változnak, mármint még mindig félórányi reklám után van 5 perc valamilyen műsor. Aztán jön egy kis X-Traktor meg egy kevés Megaszar és kész. Arra már tényleg kár szót fecsérelni, hogy a filmcímek és egyéb ilyenek fordítása botrányos. Ezért van az, hogy torrentről letöltöd eredeti nyelven és tolsz mellé hungarian subtitle-t azt’ kész.

  A múlt héten terjedt a hír, mint a tűzvész, hogy fizetős lesz az RTL Klub nevű csatorna. Gondoltam megnézem magamnak, mi ez a felsőbbrendűség érzés, amire rátolják a fizetős jelzőt, és amivel megpróbálják lehúzni, a tv nélkül egyébként életképtelen egyedeket. Fizetnél a bariköztért? Hát persze, hogy nem, Magdi anyus is elpatkolt és már kísértett is, amire a TV2 nyomott egy copy-paste-et (Ctrl+C, Ctrl+V) a „Jóban Rosszban” című förtelemre. Szóval gagyi és szar egymás hátán, és ezért még pénzt is akarnak kérni. Bár ez a folyamat oda-vissza megy a két csatorna között, mert nem számít mennyire igénytelen egy ötlet, a magyar megveszi, mert alapvetően primitív, és könnyedén lesz egy román lány, aki feltehetően férfi a zsűri megmentettje az amúgy ezerszer tehetségesebb fekete csajjal szemben. Ezúton is maximális tiszteletem Szonia Cassius-Clay-nek, egy igazi zenei élmény volt hallgatni, bár az a srác, aki Bonót (U2) akarta imitálni elég gyenge volt.

  De ne várjunk zenei ízlést olyan nemzettől, akik annak idején az átkosban táncdalfesztiválokon szocializálódtak, jelentsen ez bármit is. Eleve paradox a helyzet, táncdal, amire nem táncol senki, a színpadon lézengő pártaktivisták meg csak lötyögnek, vagy még azt sem. Egy kicsit megmutatjuk a múlt évtized nyugati zenei trendjét, de mindezt tartalom nélkül, nehogy valaki véletlenül elkezdje élvezni, és elvágyjon külhonban. Szóval, ahol Pataki Attilák, Szikora Robik (R-GO Home) Korda Gyurik meg szundi Szandik sztárok tudnak lenni, ott tényleg komoly bajok vannak. Az igénytelenség nem bűn, de amikor csak az a kategória érvényesülhet, akik inkább rajzoltak volna, mintsem énekeljenek, akkor lenne min elgondolkodni. Következésképpen többet kellene olvasni, de nem azokat a régi szarokat, amiket egyszer valaki kötelező olvasmányként megjelölt, a nemzet nagyjainak legszarabb írásait. Pál Utcai Fiúk, Egri Csillagok és még sorolhatnám, könyvek tucatjai, melyek csak elveszik a gyerekek kedvét az olvasástól, mert eleve idiótának tekintik a fiatalságot, hogy képtelenek lennének ezeknél komolyabb írásokat megérteni, mert az Ady verseknek is csak a legalját tanítják, pedig vannak ott gondolatok bőven. Azonban, a hatalomnak nem érdeke, hogy önálló gondolkodásra képes generációk jöjjenek létre, mert akkor csakhamar elveszítenék a hatalmukat, és véletlenül létrejöhetne egy magasan fejlett társadalom (utópia), ami nem csak a jelenlegi Orbán-kormánynak nagy ellensége, hanem általában a hatalmak többségének. Nekik akkor jó, ha az emberek irtják egymást, és ott raknak egymásnak keresztbe, ahol csak tudnak.

  A zenei vonal után visszatérhetünk a többi műsorra. A Mónika Show és a Joshi Bharat kipusztulása után, ebben az apokaliptikus világban reneszánszukat élik a dél-amerikai sorozatok, mert csak ezekkel lehet nézőt fogni. A sorozat elején feltett kávé, jó ha az 1100. részben lefő, és még ezer epizóddal később már meg is isszák, kell ennél nagyobb gyönyör? Ismeretterjesztő sorozatok meg igen drágák, és arra ott van a Discovery Channel és a Spektrum. Természetesen kábelen havidíjért, ami nem gond, ha az előfizetett csatornákon nincs reklám, de van, mert ez a kereskedelem, illetve az árukapcsolás. Vannak a televíziós vásárlási műsorablakok, amikben jósok, látók, médiumok nyomják a vakert kemény pénzekért, csak idiótáknak. Ez jobban belegondolva biztos, hogy Fidesz, hiszen Orbán mondotta, hogy eljött a tisztánlátó emberek kritikus tömege, bár nem biztos, hogy Ő erre gondolt. De legalább van esélyegyenlősége a vakok és gyengén látók, na meg a süketek és nagyothallók számára. Előbbieknek bibis gombok a tv távirányítóján, az utóbbiaknak felirat, ami csak minden százhuszad műsornál elérhető, ami elég rossz arány.

  Persze gyártanak a kertévék jó néhány műsort a tehetségtelenség kutatókon kívül is. Az RTL Klub legjobb műsora a XXI. Század, ami kedden késő este fut, bár a témákat jobban körüljárhatnák, de a műsoridő véges, és látszik, hogy ez csak néhány ingyenélő foglalkoztatását szolgálja, az igazi oknyomozó riporterek kihaltak, vagy csak nem mernek kreatívabbak lenni, mert nem akarnak Frei Tamás és Vujity Tvrtko sorsára jutni. A TV2 celeb párkereső hülyesége már értelmezhetetlen szemét. Ezen kívül akadnak sportesemények, amiket közvetítenek. A Bajnokok Ligáját Vincze Ottó vágja tönkre, míg a Forma 1 alatt Czollner Gyula üvölt fejhangon, ami baromira idegesítő. A csávó apja volt valaki, és talán értett is az automobilokhoz, hiszen magyar túra-rali bajnok volt, de a fiára a koszon kívül más nem ragadt. A faszi biztos valami szellemi fogyatékos, és az RTL Klub plusz pénzt kap a foglalkoztatásáért, de adásba ne rakják, mert inkább a Palik, mint az a szerencsétlen, akit oda-vissza aláz mindenki, aki beül mellé. Mondjuk nála az alap, hogy nem tudja a neveket, sem a versenyzőkét, sem pedig a csapatokét, de a formaautókhoz sem ért, és nem ritkán hatalmas blődségeket tud benyögni.

  Akadnak azért értelmes csatornák, mint a TV Paprika, bár főzős műsorokkal nehéz melléfogni, csak követni kell az alapszabályt, sose engedj egy Sthal Judit kaliberű egyedet a konyhába. Mert az emberek nem arra kíváncsiak, hogy egy zakkant ribanc könyékig bekapja a saját kezét, majd beletúr a kajába, amit aztán odaad a stábnak. Ennél talán csak az volt nagyobb melléfogás, amikor Máté Krisztinán aktiválták az SS tiszt funkciót (A leggyengébb láncszem). Régi szép idők, amikor még gyermekfejjel örültünk a királyi televízió adásainak, amikor a Columbo volt a sztár, na meg a Dallas. Mondjuk akkoriban sok gyereket kereszteltek Jockeynak meg Samanthának, persze ennél sokkal kevesebb angolsággal.

  Végül is azért hívják televíziónak, hogy tele legyen néha már-már teljesen szürreális víziókkal, melyeket senki sem ért, de elhiszik, hogy ez most a trendi, mert másik három műsorban ezt állítják. Ide kapcsolódik az is, amit a Megafrász adásában hallottam, hogy ott kérem, keresik azt az előadót, aki külföldön is nagy sztár lehet. Ezzel csak két apró baj van. Az első az, hogy van világsztár zenekarunk a Beat Dis (a Just Like című számukat kiemelten játszotta az MTV). A másik bökkenő pedig az, hogy akkor legalább olyan zsűri legyen, akik értenek is a zenéhez. Eszenyi Enikő múlt szombati sakálprém rucija (de lehet, hogy legyilkolt majom volt, ez esetben én kérek elnézést a tévedésemért) elég tré volt. Presszer még nem írt olyan számot, amiben ne lenne valami utalás a vasútra, de mondjuk, neki van a legtöbb köze a zenéhez abban a brigádban. Friderikusz önmagát minősíti, Mester Tamásról meg no comment. A konkurenciánál legalább ott van a Geszti-Malek páros, akik esetleg, de ott meg a Tarlós-szavazó Keresztes Ildikó és a zenei nulla Nagy Feró rontja a levegőt.

  A TV azonban sokkal több. Nem létező eszmék szócsöve. Egy baljós sugallat, ami a legtöbb esetben rosszat súg a füledbe. Hazudik az első pillanattól kezdve, amikor bekapcsolod, egészen a kikapcsolásig. Megmutatja, hogy hogyan kellene élned, hogy mennyi mindent meg kéne venned, mindenkire szavaznod kell, csak hogy a semmi királya lehess. Egy noname egyed, egy zombi, aki parancsszóra eszik, alszik, szarik. Egyéniség, az mindig hiánycikk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rtsworld.blog.hu/api/trackback/id/tr822327382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ivanhoe 2010.10.01. 19:09:54

Köszi! Szívemből szóltál! Én még megemlíteném a Viasat Explorert és a Travel tv-t is mint nézhető csatornát de az már az én bajom:) Jó látni, hogy mások is úgy gondolkodnak a tv-ről mint én.
süti beállítások módosítása