Gáz lesz babám!

2010.09.15. 16:15

   Orbán most nagy királynak érezheti magát. Magángéppel repülhetett Bakuba, aláírni egy megállapodást. Keletről hozunk gázt Azerbajdzsánból, Grúzián és Románián keresztül. Persze a Fidesz-kormány ezt hatalmas sikerként jelentette be, és örülnek neki, mint majom a farkának, de nem kéne.

  Annak idején, az orosz ukrán gázár vita idején már írtam arról, hogy Putyin annak idején aláírt egy szerződést Azerbajdzsánnal, Türkmenisztánnal, és általában mindenkivel, akik azon a környéken valamilyen gáztartalékkal rendelkeznek, és ezen szerződés értelmében, ezek az országok csak Oroszországon keresztül adhatják el a földgázt. Szóval az orosz gáztól való függés az továbbra is megmarad, és még az útvonal se bíztató. Grúzia elnöke egy nyakkendőcsócsáló üldözési mániás elmebeteg – Orbánnal biztos egy pszichiáterhez járnak –, majd a Fekete-tenger és végül Románia érintésével jönne a gáz kis hazánkba. Grúziának gyakorlatilag mindennapos gondjai vannak Oroszországgal, és bármikor jöhet egy olyan konfliktus, mint a Dél-oszétiai eset. A másik baj az, hogy a grúzok baromi csórók, szarabbul élnek, mint az ukránok, és ez jellemző Romániára. A románok meg amúgy is egy tolvaj nemzet, ahol lopni-csalni nem jelent bűnt, ott ez már-már életforma.

  Azért nézzük kicsit részletesebben a dolgokat. A jelenlegi földgáz ellátottságunk azért kicsit stabilabb, mert az oroszok azért hamar meg tudnak egyezni az ukránokkal, mert azért a kijevi vezetés képes belátni, ha nagyon túlfeszítik a húrt, akkor a Medvegyev Putyin kettős könyörtelen tud lenni, és ezt ők sem akarják, így tranzitdíjakkal próbálják kiegyenlíteni a gázszámlát, és ez többé-kevésbé járható út. Azonban mi van akkor, ha a grúzok zárják el a gázcsapot? Akkor leshetünk, mert az oroszok nem fognak beleszólni, mert azt fogják mondani, hogy tessék megépíteni a Déli Áramlatot, és probléma letudva. Azerbajdzsánnak is mindegy lesz, mert az ott kitermelt gáz nagy többségét Oroszországnak adják el. A csapelzárás viszont nem csak a grúz oldalon fenyeget, hanem a román oldalon is. Két köztudottan megbízhatatlan nép, a különbség csak annyi, hogy míg az egyik azt se tudja, hol van Magyarország (Grúzia), addig a másik legalább a Tiszáig tolná a nyugati határát (Románia). A történet másik fejezete pedig az, hogy a grúzok cseppfolyósítanák a gázt, és hajókon küldenék tovább a románoknak, és ott kerülne a földgáz újra a vezetékrendszerbe. Azért nem hinném, hogy ez a művelet filléres dolog lenne.

  Magyarul, adtunk egy nagy pofont a szarnak, és nagyon örülünk neki, mert még nem látjuk, hogy szaros a kezünk. Van az a mondás, amely ugyan nem Dakota indián közmondás, hanem honi, de attól még remekül illik a jelen helyzetre: „Többe kerül a leves, mint a hús!”. Mert valójában így állunk. A Déli Áramlat megépítési még mindig kedvezőbb opció lenne hazánk számára, mert ha már mindenáron gázt akarunk, akkor teljesen mindegy, hogy közvetve (Azerbajdzsánon keresztül) vagy közvetlenül az oroszoknak fizetünk a földgázért. Az igazi megoldást a megújuló energiahordozók felhasználása jelenti.

  A Nap még pár milliárd évig biztos, hogy „sütni” fog, és addig biztosan lesz szél is. A termálvizet is sokféleképpen hasznosíthatnánk, nem csak áztathatjuk magunkat a vízben. Tehát sokkal inkább technológiára kellene költeni a pénzt, nem pedig hülye gázvezetékekre, amelyeket elmaradott országokon keresztül akarunk megépíteni. Napkollektorok, szélerőmű-farmok, és geotermikus erőművek jelentik a jövőt, nem csak Magyarország, hanem az egész világ számára. A paksi atomerőmű is csak veszteséget fog termelni, hiszen folyamatosan korszerűsíteni kell, a bővítés sem olcsó, és a radioaktív hulladékot is el kell helyezni. A sugárzó anyagokat pedig nem lehet egy garázsban lerakni, vagy egy pincében. Illetve lehetni lehet, amennyiben különböző nem kedvező mutációkkal akarunk kísérletezni. Hozzáteszem, az urán sem egy filléres dolog, és egyre nehezebb lesz hozzájutni, mert Észak-Korea és Irán urándúsítási kísérletei a harcászati célokat szolgálja. Ezzel ellentétben a napsütés és a szél ingyen van akárcsak a termálvíz, és ilyen szempontból Magyarország nagyon jó helyen fekszik, jók a környezeti adottságok, nem véletlenül választották ezt a helyet elődeink, bár a honfoglalók nem hinném, hogy geotermikus erőművekben gondolkodtak volna…

A bejegyzés trackback címe:

https://rtsworld.blog.hu/api/trackback/id/tr802298327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása