Akkezdet Phiai Kottazűr 2010.

2010.06.01. 14:40

  Visszatért a hazai rapéletbe Újonc és Saiid, azaz az Akkezdet Phiai. Egyből egy dupla albumot kap a hallgató, egyenként 15 trekkel, összesen 30 zeneszám a gyengébbeknek. A srácok honlapjáról le lehet tölteni az albumot, ami a Kottazűr névre hallgat.

  A zenére nincs panasz, se rossz szó, hangulatilag és ritmusában is remekül illeszkedik a zseniális szövegekre, ahol nincsenek, illetve alig akadnak ragrímek, mert itt egy-egy szóra egy másik rímel. A számok mindig kicsit kapcsolódnak egymáshoz, vannak oda-vissza utalások a trekkek között. Igazából csak az Intro hoz zenei sokszínűséget, a többi rész korrekt hip-hop élőhangszerekkel megspékelve. Tisztességesen összerakott anyagról beszélünk, és hát a egyes dalok szövegei annyira egyben vannak, hogy felesleges kiragadni belőlük egy-egy sort vagy részt, mert az már nem biztos, hogy hozza ugyanazt az érzést.

  „A lelked a dallam, a tested a ritmus, az elme az rím, ez zenebuddhizmus” talán ez foglalja össze legjobban az egész album egységét, még ha a két korong fel is bontaná ezt az egységet. A fő téma, a nagy magyar valóság bemutatása az utca szavával. Szleng az van bőven, de szótárt is adnak hozzá az arcok. Mindenkihez van valami mondanivalójuk, még Budapest is megkapja a magáét, nem is akárhogy, talán a legdurvább amit Pestre raknak, az a „főfalunak” titulálálás. De nem kisebb pofont kapnak a netes pornósok, az MSN szerelem és hasonló apróságok, Cyber Lolita 40000 örök szerelem marad a hallgatóknak is. Ha valamihez hasonlítani kell az Akkezdetet akkor egy kis D12 egy kis Wu-Tang Clan-nal keverve, de egy pillanatra sem koppintás.

  Nincs olyan szám ami kilógnak a többi közül, természetesen itt is vannak kicsit töltelék jellegű számok, de ezek mellett csak nagyon jó trekkek kaptak helyet, így nagyon nehéz egyet-egyet kiemelni. De valahogy mégis fel kell kelteni a nagyérdemű érdeklődését az anyag iránt, így egy rövid idézet az "Egy ház" című alkotásból:

„Tetőm színe minden nap,azúrabb a vártnál
Egy vendég se kérdőjelez ki az úr a háznál
Hisz minden Istent szívkamrára varrt a karma
Kezembe Tórát adtak,és mégis hallak Allah
Három igaz lányom mindnek kezét kérték már
Igaz,három fiam mindig dobálta a féltéglát
Három olvasmányom az évezredek élték át
Ez a büntető törvénykönyvek,az igazi BTK.
Anagramm mozaik kódba lapozom a Bibliát
Betűit ismerve belülről láthatod Isten arcát.
Kinyitva olvashatod rögtön Allah nevét
Tézisek,ódák,regék alkotják a Tórát
Cenzorok,álfordítók,nem maradt semmi más mára már
Ez csak olyan fifti-fifti Szentírás
Második emancipál pápa lelkek kőházban lesnek felfele
De az Istenek a fejükre estek
Ezer hamis próféta, a gittegylet leszed
Van fogalmad arról,hogy a hit gyülekezet,mekkora biznisz?
Én az égbe tartok kezet
Ez a markát tartva,hit pénzből BMW-t vezet.
És tőlem kérdezed, hogy miért vagyok mogorva?
Tövis korona,új Toyota Corolla
De persze újkori imposztorok,nem jutnak csak pokolra
Saját sátán kezében gyorsan jár a motolla
Jézust nem érdekli a vallási reklám szakma
Csak ha a valamivé válás feltámadna
Én tisztellek,ha hiszel az egyházadban
De ahogy az elején mondtam nekem egy házam van.”

  Végezetül az egyik személyes kedvencem klippje: Akkezdet Phiaitól a Hisz sztori (Kiskece)

A bejegyzés trackback címe:

https://rtsworld.blog.hu/api/trackback/id/tr722047926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása