Gyógyszertári történet

2010.10.09. 08:00

  Van egy hely, nincs is messze, és még egy távoli galaxisig sem kell elmenni, hogy az ember olyat lásson, ami nem evilági. Mondhatnám, hogy: „Menj az Óperenciához, azt’ ott fordulj el balra”, de az általam bemutatni kívánt zug Szombathely egyik frekventált részén lett kialakítva. Ez nem egy klub, nem egy diszkó, nem egy kocsma, ez sokkal több, mert ez a gyógyszertár, az egyetlen…

  Minden drogos vágyálma, hogy egyszer egy gyógyszertárban dolgozhasson. Annyi gyógyító hatású pirula között, melyek megfelelő kombinációival megannyi kábítószert lehet előállítani. Jelen esetünkben ez a patika, amiről szó van, mindig zenétől hangos, és az alkalmazottak tág pupilláiban furcsa ragyogás figyelhető meg. Mindig, mikor rohanó világunkból betérek, olyan, mintha valaki benyomta volna a lassítás gombot, és amolyan slow motion módban peregnek körülöttünk az események. Míg a köszönésedre válasz érkezik, addig lemegy legalább egy szám, de inkább több, valamelyik szintén drogos zenésztől. Persze ennek eleve több oka van, hiszen a zene ezen a helyen nem csak aláfestés jellegű, a hangosítást akármelyik zenekar megirigyelhetné. A receptek elvételével viszont már sokkal több probléma van. A patikusok mindig szemmel láthatóan folynak. A beérkező gyógyszerszállítmányt mindig saját magukon tesztelik először, így nem csoda, hogy legtöbbször azt képzelik, ők bizony már lebegnek, és nem értik, a többi ember miért nem él a repülés lehetőségével, mikor ez számukra egy meglehetősen könnyű feladatnak tűnik, nem úgy, mint a fent említett receptek elvétele. Félórányi cetlire meredés után, már nagyon viccesek lesznek a gyógyszernevek, de egy percig se higgyük azt, hogy ezek az emberek nem végzik felelősséggel a munkájukat. Nekik a recept csak akkor elfogadható, ha minden létező helyen aláírod, úgy, mint: beteg neve, átvevő neve, orvos neve stb.…

  Ha sikerült legyőznöd a kezdeti nehézségeket, akkor következhet a fizetés, és ne lepődj meg, amikor elsőre elkérnek 250 000-et az egyébként 2500 Ft-os tétel után. Majd egy utánozhatatlan előadás következik, hiszen meg kell keresni és ki kell adni a gyógyszereket. A feeling teljesen olyan, mint amikor a Matrix-ban Neo-t lassítják, csak azzal a különbséggel, hogy az Ő mozgáskoordinációjuk valójában lassú, és néha tolhatnának egy fast forward-ot, vagy egy kis speedet, mert van úgy, hogy az ember siet, és bármennyire is szórakoztató tud lenni az események sebessége, kell az a kis Mickey eki, hogy ne legyünk depik. Nehezen visszaadható az az élmény, amikor a gyógyszerész először belebeg a raktárba, majd miután egy spanglival fényt gyújtott önmagában kijön, és közben eltelt egy óra, és elkezdi a betűkkel megjelölt fiókokban keresni a cuccot, amit ki kellene adni. Az ábécéjük kissé hiányos, az M betűnél értelem szerűen a metamfetamint fogja keresni, ahogy az L-nél az LSD a favorit. A válium folytonos hiánycikk, de ennek ellenére jól megy a bolt. Vannak azok a dílerek, akik már többet tolnak, mint amennyit eladnak, és Ők bizony ebbe a kategóriába tartoznak. Amikor már megvan a gyógyszer, amiért mentél, addigra a szer értéke a Szent Gráléval vetekszik. Mondják, hogy létezik, de amíg nem látjuk, addig nem hiszünk benne. Az esemény fényét emeli, hogy amíg az egyik gyógyszertáros veled foglalkozik, és megküzd az elemekkel is, hogy ki tudja adni a tablettáid, addig a másik senkitől sem zavartatva szívja fel az utcahossznyi kokain csíkokat az üvegpultról, majd dob egy: „Csá! Mi a szitu?”-t és elmegy egy újabb adagért.

  Végül minden jóra fordul, megkapod a gyógyszereid és különös élményekkel gazdagodva folytatod utad, hiszen ekkorra már legalább 2 órás késésben vagy. De vannak olyan helyek, amelyeket nem a kiszolgálás minőségéért szeretünk. Ha a hely önkiszolgáló lenne, biztos, hogy ezerszer gyorsabban menne minden, de ez esetben nem biztos, hogy ennyire szórakoztató lenne a történet. Ezek után pedig felmerül a kérdés, hogy mi a tanulság? Talán az: „Ha baltától akarsz meghalni, találd el magad elsőre!”.

  3 év, 3 szerző és több mint 200 poszt, szóval ismét eltelt egy év, és milyen meglepő módon eljött ez a nap, pont, mint tavaly! Boldog születésnapot nekünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://rtsworld.blog.hu/api/trackback/id/tr202356780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.10.09. 21:58:28

valami nagy baj lehet itt cimbora

Môžeš mi pomôct'? 2010.10.09. 23:02:59

This ain't no party, this ain't no disco
this ain't no fooling around
This ain't no mudd club, or C. B. G. B.
I ain't got time for that now

szb9 2010.10.10. 00:31:23

na ezt mien amerikai blogról fordítottad? a válium az nálunk szedukszen...

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.10.10. 07:58:46

minden gyógyszertárban belassult, sérült emberek dolgoznak, akik máshová nem is kellenének

Eliot Rosewater 2010.10.10. 09:14:57

Mi ez a faszság? Csak úgy jövendő gyógyszerészként kérdezem.

penumbra1984 2010.10.10. 10:24:00

Kicsit nevettem is meg kicsit bosszankodtam is, mert szakmába vág ez nekem. Valóban sokszor lassú a kiszolgálás a patikában, de ez nem attól van, mert a sok drogtól belassultak (jó, tudom, a poszt ezt poénnak szánta, hogy biztos azért lassú mindenki, mert foglalkozási ártalomként egy gyógyszertárban mindenki drogozik). Szóval azért "lassú" a dolog, mert ez nem a hentes vagy a zöldséges, itt kicsit több dologra kell figyelni, mint azoknál, és ez belassítja az ügyintézést. Tehát nem a kedves betegek szívatása miatt van. És igen, a receptnek adminisztratíve is tökéletesnek kell lenni, mert a közhiedelemmel ellentétben a recept az nem egy darab sajtpapír, hanem OKIRAT! Ezt tessék figyelembe venni, mikor legközelebb zsírfoltos, gyűrött, szakadt receptet tol a patikus elé. Megnézném annak az arcát aki ugyanígy kapná meg mondjuk a bankszámlakivonatát vagy munkaszerződését. Szigorú formai és tartalmi követelményeknek kell megfelelnie, különben az OEP nem fizeti ki rá a támogatást. Ja igen, azt hiszem az sem nyilvánvaló, hogy mondjuk egy 10000 forintos gyógyszert a patika megvesz, aztán ha jön a beteg és kiváltja, mondjuk kerül neki 2000 forintba mert támogatott, akkor a maradék 8000-ret (a támogatást) majd hetekkel később kapja meg a patika. Tehát úgymond a patika előlegez. Ezért sincs minden egyes készítmény minden egyes patikában. Csak amit az adott patikában gyakran visznek vagy tudják, hogy kelleni fog nagy valószínűséggel. Mert ha senki sem váltja ki, akkor csak áll benne a pénz és lejár a szavatosság, mehet a kukába. Kéretik ezt is figyelembe venni, mielőtt felháborodnánk, ha valami épp nincs a patikában. Ez nem a teszkó, hogy raklapszám áll a tabletta a raktárban.

bassil 2010.10.10. 11:13:37

Gyógyszerészként csatlakoznék penumbra1984-hez. Ez nem egy trafik, ahol megkapja az ember a cigijét 10 másodperc alatt. Ahogy a kollega leírta rengeteg dologra kell odafigyelni, amire a nem ott dolgozó emberek nem is gondolnak. És itt kitérnék arra is, hogy nincs lehetőség (és szándék sem) kábítószernek minősített készítményeket fogyasztani illetve készíteni. Minket nem csak az ÁNTSZ ellenőriz ilyen szinten, hanem a rendőrség is... és centigrammra pontosan kiszámolnak mindent (készlet, fogyás...). A másik pedig a betegek hozzáálásának a kérdése. Saját tapasztalataimból kiindulva: amikor az ember minden egyes betegnél a lehető leggyorsabban és legprecízebben szeretné a gyógyszerkiadást lebonyolítani, úgy, hogy minden információt ezzel együtt átadjon... ilyenkor mindig akad egy-két kőbunkó, akinek semmi nem jó. Na ilyenkor van a nyelés és a megalázkodás, még akkor is, mikor mindent megtettél. És igen, két helyen kell aláírni a receptet... ezen sokan annyira kiakadnak... pedig egy firkantás az egész és ez óriási tragédia egyeseknek. Összetett ez az egész, jó lenne némi empátiával közelíteni az ilyen problémákhoz, hogy miért lassú (inkább lassabb) a kiszolgálás, mint máshol.

Bergeroth 2010.10.10. 11:46:55

Maga a "drog" szó egy gyűjtőfogalom, amibe a legális és az illegális szerek is mind beletartoznak. Pont ezért magát a szót manapság nem jól, és nem a megfelelő kontextusban használják.
Úgyhogy megkérdezném, hogy konkrétan melyik drogra gondol a cikkíró?

Bergeroth 2010.10.10. 11:48:31

Mármint az első bekezdésre értem amit írtam. A többi úgy marhaság, ahogy van.

Bergeroth 2010.10.10. 11:49:25

első 2* (picsába már :D)

Akvyr 2010.10.10. 13:08:54

Volt egy ismerősöm, aki Szerbiában volt gyógyszertáros. Nála és a pasijánál nagyobb drogosokat nem ismertem :)

kifli 2010.10.10. 14:46:28

haha. egyszerű eladók vagytok akik jó esetben képesek a gyógyszeresdoboz hátoldalát elolvasni és interpretálni. különösen igaz ez azokra az eladókra, akik olyan gyógyszertárakban dolgoznak, ahol nincs saját készítésű készítmény.

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.10.10. 15:02:32

Már megint ez a BETEGezés. Agyam megáll. A gyógyszertárban vásárlól vannak, NEM betegek.

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.10.10. 15:07:19

Egy 2006-os írás:

ÓDA A PATIKUSMAFFIÁHOZ

Tizenöt éve harácsol a patikus,
MSZP se FIDESZ szembeszállni nem mer,
De eljött az idő: tablettaárus, kuss!
Kurta nyitvatartásút a sors most megver.

Üvölt a gyógyszerész, millióit félti,
De Versenyhivatal ökle lesújt végre,
Gyógyszertár számtalan előjogát védi,
De Igazság és Rend lesz az év elejére!

Sír-zokog Hávelné Demagóg Katalin,
De a krokodilkönnyek hiábavalók,
Juszt is lesz a benzinkúton Algopyrin,
Nyertetek, kényszerpatikázó fogyasztók!

De ha dolgos vagy, ne keseredj, patikus,
Kezd el te is vásárlóidat szolgálni,
Neked is jut majd kitartó munkádért juss,
Csak eztán dolgozni kell, nem siránkozni!

Art'Úr 2010.10.10. 16:49:09

Ne szedj túl vad szereket, a hurokba nyakad ne tedd...
(A.Ginsberg)

kifli 2010.10.10. 16:55:47

én két éve segítettem egy patikalánc eladása során. ott kiderült, hogy szinte minden patikában lopnak a patikusok. iparági jellemző a lopás, a tulajok / üzemeltetők számolnak is vele...

kifli 2010.10.10. 17:16:39

"és centigrammra pontosan kiszámolnak mindent (készlet, fogyás"...

az előző hsz-t a fentiek váltották ki

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.10.10. 17:26:08

@kifli:

Ha patikust kérdezel, ő egy angyali lény, aki a pénzt megveti, s veleszületett vágya a "betegek" önzetlen gyógyítása. Ritka gusztustalan emberfaj a magyar patikus...

bassil 2010.10.10. 17:43:11

@kifli:

Szerencsére megadatott nekem, hogy olyan helyeken dolgozom és dolgoztam, ahol nem volt lopás. Főleg ellenőrzött szereknél nem. Mindenki magából indul ki. (gondolok itt Birca vásárlómra is).
süti beállítások módosítása