A vörösiszap áradása

2010.10.06. 15:58

  Már-már gyönyörű, ahogy a vörösiszap ellepett mindent. Természetesen együtt érzek a károsultakkal és már adakoztam is. Azonban a légi felvételek sokkal inkább hasonlítanak egy Mars béli tájra, mint kis hazánk egyik településére. Ez nem a település vezetőinek a hibája, de a felelősség sem csak és kizárólag a MAL-t terheli.

  A pénz mindennél fontosabb, még az emberéletnél is. Szentebb dolog, még istennél is, és bármit megteszünk némi profit érdekében. Elhanyagoljuk a veszélyes anyagok ártalmatlanítását, mert ott hagyni valahol sokkal olcsóbb, mint teszem azt, újrahasznosítani. Pedig a vörösiszap rengeteg módon újrahasznosítható, bár ezek az eljárások azért meglehetősen drágák. Még mindig olcsóbb építeni egy baromi nagy betonmedencét, mint kezelni a veszélyes anyagokat. A spórolás ez esetben megbosszulta önmagát. Itt jegyezném meg, hogy Kínában egy hasonló katasztrófáért a cégvezetők az életüket adnák, mert kivégeznék őket, Európában meg lehet úszni pár év börtönnel. Ezzel nem arra célzok, hogy vörösök előre, csak annyi, hogy néha keletről is lehet példát venni, nem csak a nyugatról.

  Az alumínium valóban az ember jó barátja, mert rengeteg mindenre lehet használni. Ez egy könnyűfém, ezért mostanra nagyon kedvelt és elterjedt lett. Készítenek belőle bringákat, felniket, bútorlábakat, könyvtámaszt, huzalokat és a mindenki által használt alufóliát szóval nagyon széles körben felhasználható, mert ha felpolírozzák, úgy néz ki, mint a króm, csak sokkal olcsóbb, hiszen a földkéreg harmadik leggyakoribb anyaga, az oxigén és a szilícium után. A kémiaóra után azért térjünk vissza a közelmúlt eseményeire, amire senkinek sem lehet kifogása, rendezni kell a helyzetet és csökkenteni a környezeti károkat. Persze ésszel kell csinálni a dolgokat, mert nem megoldás, hogy cementet öntünk a Marcalba és megvárjuk, amíg megköt.

  Az embereken kívül a környezetet is súlyos károk érték, amikor a cég szerint nem veszélyes, hígabb vörösiszap elszabadult. Nem tudom, akkor elhiszem, hogy veszélytelen, ha a cégvezér minden reggel ebben a cuccban leúszik legalább húsz hosszt, és ezt hiteles dokumentációval bizonyítani is tudja. A magam részéről megmaradnék a távoli megfigyelésnél, és inkább a csapvizet használom zuhanyozásra, bár ez utóbbi sem egy életbiztosítás. A cég is, és az állam is hibázott, hogy felügyelet nélkül hagyták az egészet. Igaz, mondták, voltak ellenőrzések, és mindent rendben levőnek találtak, ami csak arra bizonyíték, hogy volt egy kis csúszópénz, pár vastagabb boríték. Már megint ide jutunk, csak a pénz. Az alumínium jó üzlet, költséghatékonyan előállítható, így a visszamaradó salakanyagok megsemmisítésére is bőven juthatott volna pénz, de mivel mindenki a kis borítékjával volt elfoglalva, így az anyag elszabadult. Talán segítene, ha az egyetemeken nagyobb hangsúlyt kapna a gyakorlatias oktatás, ez azt jelenti, hogy sokkal több pénzt kellene kutatásra fejlesztésre költeni.

  Megértem, hogy ma Magyarországon nem könnyű előteremteni a különböző beruházásokra a pénzt, de ha a kedves politikus bűnöző urak nem a saját zsebüket tömnék, akkor lehetne. Ahogy Orbán és a boldog brigád el tudott csenni 100 nap alatt 100 milliárdot, úgy ilyen dolgokra is jutna, és nem kéne olyan dolgokon agyalni, amik eleve csak nekik jók, például a magánnyugdíj-pénztárak visszaállamosítása, bankadó stb.… Mert hiába mondják, hogy nem fogják a fogyasztókra továbbterhelni az ilyen-olyan adókat. Hát dehogy nem! Majd a cégek kitalálnak ilyen-olyan költségeket, amit a fogyasztónak kell állnia és kész. Lesz majd bankkártya-eróziós díj, havi egy-két ezerért. A legtöbb esetben vannak következmények, gyakorta a saját bőrünkön kell éreznünk ezeket, sajnos jelen esetben szó szerint értve is.

  Azoknak, akik hisznek az egy istenben, a mesebeliben, vagyis Éliben. Szóval van ez a tézis, hogy istennek mindennel van valami terve, és megnyilvánul az Ő szent akarata. A mostani vörösiszap áradás vajon azt jelenti, hogy isten kommunista Magyarországot akar? Vagy az áradásokkal igyekszik alámosni a Fidesz hatalmát? Az igazság azonban sokkal bonyolultabb. Az ilyen katasztrófákért nem csak a cégek vagy a kormány a felelős, hanem a helyi vezetők, a polgármesterek és egyéb képviselők. Állami szinten könnyű lopni, megyein meg még könnyebb. A nagy pénz még mindig az állami bizniszekben van, de kit érdekel az, ha Mucsajröcsögén ellopnak egy-két milliót. Mucsajröcsögét nyilván aggasztja, mind az 50 lakost, akikből 12 képviselő a többi meg segélyen él vagy nyugdíjas. Az állami az mindig szem előtt van, így ott kicsit többet kell ügyeskedni, települési szinten viszont nyíltabban lehet bizniszelni, lásd Savaria Rehab Team és a szombathelyi Fidesz. Azóta sem történt semmi, pedig még a híradóban is benne volt, bár meglehet, hogy ez tényleg csak egy kacsa, példának mindenesetre megteszi.

  Veszélyes üzemek köré védelmi rendszert kell kiépíteni, és mindent el kell követni, hogy az ilyen események megelőzhetőek legyenek. Vagy ha mégis bekövetkezik a katasztrófa, akkor a kár minimális legyen. A felelősöket meg kell találni, de nem szabad csak a cégen belül keresni őket. Az ott élő, aki tudta, vagy tudni vélte, hogy szivárog a gát, ugyanolyan hibás, hogy nem szólt senkinek. Persze ilyen esetekben nagyon el tudunk zárkózni, és hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy velünk aztán semmi rossz sem történhet. Itt a példa, hogy igen! Aki segíteni szeretne, annak ajánlom a 1749-et, hívásonként 200 Ft-ért.

A bejegyzés trackback címe:

https://rtsworld.blog.hu/api/trackback/id/tr982350957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása