Világpiac vs. Magyarország

2010.09.09. 18:35

  Vannak azok az elemek, akik mindig kurva okosnak képzelik magukat, és még véletlenül sem fordulhat elő az, hogy baromira tévednek. Az előző cikkhez dobálták a kommenteket rendesen a népek, és felvetődött, hogy a Fidesz mennyire felelős a rossz forintárfolyamért, vagy e téren teljesen ártatlanok? A népítélet egyértelműen az, hogy bűnös!

  A világpiac alapjaiban nem más, mint pénzes hülyegyerekek játszótere. Jó játék, hiszen éjjel-nappal lehet játszani, valahol mindig nyitva vannak a tőzsdék, és ott megy a kereskedés ezerrel. A részletek ugyan halál unalmasak, ezért aki kíváncsi mindenre, az olvasson utána bátran, amennyiben szükséges, néhány közgáz tankönyvet ki tudunk sorsolni a rászorulók között (a részletekről később). Szóval a piaci elemzők figyelnek mindenre. Kockázatelemzéseket gyártanak, hogy éppen mennyire megbízható egy-egy ország. Egyszerűbben: azt nézik, hogy ha befektetnek egy országba, akkor a pénzüket mekkora eséllyel látják majd viszont a jövőben. Ezeket a kockázatelemzéseket rengeteg szempont alapján készítik el, de mindig fontos az, hogy az adott ország vezetése mennyire áll helyzete magaslatán.

  Az elmúlt kicsit több mint 3 hónap alatt láttuk, hogy egyes felelőtlen politikai nyilatkozatok milyen mélyrepülésre késztetik a forintárfolyamot. Ennek az az oka, hogy a befektetők sem ostobák, és amikor az ország vezetői azt se tudják, hogy mit beszélnek, akkor a pénzemberek bekekszelnek, és szabadulnak minden magyarországi befektetésüktől. Nem csak hazánkkal tesznek így, hanem ez egyszerűen így működik. Ugyebár mindenki szereti biztos helyen tudni a pénzét. Ezért van az, hogy a svájci frank mindig jó biznisz, mert Svájcnak rendkívül erős az ipara is. Hozzáteszem, hogy könnyen reprodukálható az, amit a „hegyi emberek” csinálnak, csak hát pénzbe kerülne, és csak később hozna hasznot. A dolgok néha tényleg csak apróságokon múlnak, például, ha nekilátnánk szélerőmű-farmokat építeni, egyből beelőzhetnénk a „fejlett nyugat” egy részét. Energia mindenkinek kell, a „zöld-energia” pedig jó áron értékesíthető, és amíg nap van, addig szél is lesz, de akár geotermikus-erőművekben is nyugodtan gondolkozhatunk, hiszen termálvízből is akad bőven Magyarországon, és nem kellene a vacak lignitet bányászni és elégetni.

  Persze, ha a gonosz „Törpekirály” az elmúlt 8 évben néha benézett volna a parlamentbe, mindjárt más lenne a helyzet. Mert ez az igazság, a hőn szeretett Fidesz vezér Orbán Viktort nem látták sűrűn a parlamentben. Na jó, nem bánom, inkább hívjuk „vertically challenged-nek”, ahogy azt a művelt kínaiak tennék. Szóval, a „nem tudjuk mi az ország valódi helyzete” és „csontvázbizottságot kell felállítani”, tehát ezek elkerülhetőek lettek volna. Mert a Fidesz az elmúlt években csak annyit csinált, hogy Navracsics bent sasolt a Tisztelt Házban, és ha hallott egy jó ötletet, akkor hívta a spanokat, hogy leszavazzák. A kisebb államigazgatás Gyurcsány Ferenc ötlete volt, és csak azért szavazták le, hogy most a Fidesz, mint saját ötleteként adják el a népnek, ezzel igyekezve elnyerni a nép bizalmát. Sajnos olyan országban élünk, ahol ezt lehet. Természetesen megint lehet jönni és kommentelni, hogy ez a poszt is csak „fröcsögés”, meg hogy a hozzám hasonló ballibzsidócionistaszemeteknek kívül tágasabb. A konzervatív-keresztény köcsögöknél divat elhagyni a süllyedő hajót, amolyan patkány módra, de aki kicsit is szereti a hazáját, az igyekszik építő jellegű kritikával előállni.

  Orbán Viktornak komoly mentális baja van. Még időben lenne utcára menni, és lemondásra felszólítani ezt a tahót. Mert Viktorral az a baj, hogy marha vicces csávónak képzeli magát, és hát a jófajta kádári és rákosi beszédeken szocializálódott, aminek folyton hangot is ad. Állandóan beszél össze-vissza, egyik mondatával tagadja a másikat, és amikor nyilvános beszédet tart, akkor nem egy nemzetet lát, hanem egy zsarolható zombi csordát, akiket arra terel, amerre csak akar. Csak most annyi a különbség, hogy külföldön figyelik azt, hogy értelmes-e az, amit mond, vagy csak szavakat köpköd egymás után. Így valahogy mindig sikerül belerúgnia, lábat törölnie ebbe a kis országba, amit Ő csak a sajátjának tekint. Mert Viktor maga a párt a nemzet és a magyarság egyszerre, egy személyben. Ezt mindenki láthatja, aki veszi a fáradtságot, és végigolvas egy orbáni szöveget. Se eleje, se vége, és közepe sincs. Tehát, ha egy kormány azt a képet festi le magáról, hogy semmihez sem értenek, semmiről sem tudnak, akkor bizony gyengülni fog a forint, és addig nem is lesz nyugalom a világpiacon, amíg a kormány nem hoz nyilvánosságra egy olyan kormányprogramot, amiben konkrétumok is vannak, és esetleg tartalmaz vészforgatókönyveket is. Ezek a dolgok biztosíthatnának egy stabilabb forintot. Mert ha szar is, akkor azt mondják, hogy legalább van valami tervük, nem csak beszélnek erről is arról is, de semmi tényt nem mondanak. Ezek a bizonytalanságok segítik azokat, akik a forint ellen spekulálnak.

  Igaz, ami igaz. Nem szeretem Orbán Viktort, de a vele szemben tanúsított ellenszenvemnek vannak alapjai, mert látom azt, amit OVI takargatni akar. Csak remélem, hogy nem lesz igazam, mert lesznek olyanok, akik észhez térnek, és képesek lesznek segíteni ezen az országon. Még annyit, hogy próbáltam őszintén politizálni az LMP-ben, de az csak egy viccpárt, akkor inkább a Kétfarkú Kutya Párt, ők legalább tényleg humorosak is. Szakemberek kellenek az ország irányítására, nem bohócok, akik csak lopni tudnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://rtsworld.blog.hu/api/trackback/id/tr462284080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mercel 2010.09.10. 11:54:32

Hello!

A gond az, hogy nagyjából igazad van.
Márpedig ez elég nagy gond.
Vannak akik zsigerből utálják a fideszt, és II orbán királyt. Ez nagyjából természetes is, mert sehol a világon nem elképzelhető az, hogy az aktuális kormánypártot, és vezetőit a társadalom egésze elfogadja. (Vagy ha igen akkor ott tényleg nagy gáz és terror lehet - Lásd mondjuk észak korea - a "szeretett vezérrel" )
A gond akkor van, amikor az ellenzők világos és egyértelmúen tetten érhető dolgokra hivatkoznak.
Ha egy alig pár hónapja hatalmon lévő kormánnyal szemben több ilyet is meg lehet fogalmazni akkor ott pedig nagyon nagy gond van.
Részemről 4 durva hibáig számoltam.
Ebből kettő pártállástól függetlenül is gigagáz volt.
Alapjaiban hülyeség volt a kettős állampolgárságot a szlovákiai választások kellős közepére időzíteni - csak municiót adtak az ottani szélsőségesek kezébe. Erre nyilatkozta egy szlovákia Magyar bácsi, hogy köszönjük eddig is se volt jó, de most tényleg sikerült jól kiszúrni velünk..
A másik az államcsőddel való riogatás volt - az eredménye is meglett.
Az IMF hazazavarása már csak hab volt a tortán. Pénzügyi szabadságharcnak beállítva a torta közepébe szarást.

Ezek csak kiragadott példák voltak amiket meglehetősen nehéz elnézni - cáfolni pedig pláne. Nagyon vaknak kell ahoz lenni, hogy ez ne tűnjön fel akár a legszemelenzősebb fidesz rajongónak is.
Részemről kifejezetten megutáltam a fidesz stílusát már az első kormányzásuk közepe táján, ebből titkot sem csináltam sose.
De..
Őszintén reménykedtem abban, hogy 8 évnyi szájkarate, lázítás, feszültségkeltés után ha kormányra kerülnek, fordítanak egy baromi nagyot.
Ez nem történt meg, semmi de semmi nem változott, pusztán annyi, hogy most hatalmi pozicióban idióták.
Egy hozzászólásomban utaltam rá, hogy a populizmus nagyon könnyen legyőz bármi mást a politikában. Azonban színtiszta populizmussal csak hatalomra lehet kerülni, és oda is csak úgy, hogy mindent szétrombolnak közben - Országot építeni azonban jóval nehezebb pusztán populista szólamokkal. Oda már más is kéne.

"A fidesz semmit sem tanult, és semmit sem felejtett."
Bármennyire is utálom a szocikat - ez a mondat mindent visz.
Sajnos.

"Frigyes"
süti beállítások módosítása