Hazánkban az emberek döntő többsége híres szeretne lenni. Ez alól némileg kivételt képeznek azok az elmekórtani esetek, akik gőzmozdonyok, esetleg rakéták, stb.… akarnak lenni, és életük jó részét leszedáltan töltik valamelyik elmegyógyintézetben (már ami még megmaradt), egy ágyhoz kötözve. A többiek körében az éneklés és a foci a favorit. A tehetség hiánya nem akadály, valaki majd úgyis felfedez.

  Persze a foci sokat változott az idők során. Régen még nekünk volt aranycsapatunk, mostanra meg csak nekünk nincs. Ha nagyon elszarják a kedvem, mindig megnézek egy magyar válogatott meccset, és máris sírok a röhögéstől. Illetve, az egyik felem sír, mert ezeknél még egy alkesz is jobban aláz fociban, másik felem meg megszakad a röhögéstől, hogy hogyan játszhatnak ennyire szarul. Azért a szabályokban is vannak változások bőven. Lassan oda jutunk, hogy minden játékosra jut egy külön bíró, mert ez még mindig olcsóbb, mint egy „videóbíró” rendszer kiépítése. Abban még reménykedhetünk, hogy a foci szabályai közé bedobják az esélykiegyenlítés elvét, mely szerint a gólt szerző csapat kap egy kör töményet. Ezen a poszton jó beszállítók lehetnék, mert ha a gól utáni feles pálinka lenne, akkor egyrészt fellendülne a szesz-exportunk, másrészt az első 5-6 bekapott gól után az ellenfél már annyira tajtrészeg lenne, hogy már csak hányni járna beléjük a lélek. Ekkor nem lenne más dolgunk, mint hazánk szeszen edzett fiait bevetni, és máris világbajnokok lennék. Bár az utánpótlás-nevelés már felvet néhány fontos kérdést, például, hogy mihez kezdjünk a sok alkoholista tizenévessel? No meg, hogy milyen összefüggés van az alkohol és az egyes májbetegségek között, már ha egyáltalán vannak összefüggések. Valamint, hogyan tarthatunk fent elégséges mozgáskoordinációt erősen ittas állapotban.

  Viszont, ha a realistás talaján maradunk, akkor megnézhetjük, hogy mivé lesznek focistáink, amikor már megunják a labda kergetését. A bőrbogyóval mindig csak a baj van, mert pattog, és ez teljesen összezavarja szegény szerencsétlen futballistáinkat. Ezért 30 körül vissza is vonulnak, és különböző szakmákba kezdenek. Van, akiből edző lesz. Ebben a kategóriában Magyarországon két altípus van, az egyik a mindenhez hülye, tehetségtelen, a másodiknak van némi fogalma, mi is az a futball, és még emlékszik, hogyan is kellene játszani. Természetesen nem marad mindenki a kaptafánál, és ki jobban, ki kevésbé, de eltávolodik ettől a műfajtól. Aki tud beszélni, értem ez alatt azt, hogy kettőnél több értelmes, összefüggő mondatot ki tud nyögni és ne adj isten, tud „külföldiül” is, abból szakkommentátor lesz. Aki nem tud beszélni, abból politikus. Ez utóbbi szakmában nagy karrier lehetőség van, mert, mint azt Balassa Péter (a Haladás egykori játékosa) példája is mutatja, bárkiből lehet Szombathely polgármester jelöltje. Természetesen ehhez a Jobbikot kell támogatni nem kevés pénzzel, de járható út ez is. Szóval Balassa nem volt túlzottan jó játékos, végzettségét tekintve húsipari szakmunkás, de polgármesternek jó lesz. Majd az lesz ebben a városban magyarabb a magyarnál, aki erkélyen disznót vág. Bár errefelé az emberek büszkék a város ezeréves múltjára; a Savaria Történelmi Karnevál minden éven nagy sikerrel fut, jobban mondva teszi meg a körmenetet. Az viszont holtbiztos, ha megszavazzák, akkor a Savaria mozi felújításán soha többet nem lesznek feketemunkások: „Mert az olyan magyartalan, és a feketék maradjanak csak Afrikában!”  Mert hát focista körökben trendi újfasisztának lenni, hát még a szurkolók körében mennyire hódít ez a módi. Megannyi történelemóra, mindhiába, a sok szefós nem képes megérteni, hogy a rasszizmus nem megoldás, és a kereszténységre vergődni nagyon nagy primitívség. Még a honi fasiszták szentírásában, az István, a király rockoperában is benne van a lényeg, amit Koppány vezér mond: „Pogánynak tartanak, mert nem tűröm a papok hatalmát!” Ez mindent elárul, és erre nem az a megoldás, amit a Jobbiktól már láthattunk, hogy keresztény templomból sámándobszóra vonulunk ki. Az egyszerűség hódít, így ez nem számít semmit, mert amikor szar magyar bajnoki meccset néznek az emberek, akkor valamivel el kell ütni az időt. Ilyenkor követik a hagyományokat, és elkezdik az ellenfél táborának és játékosainak valamint a sporiknak a felmenőit szidni, és fel sem tűnik nekik, hogy a saját csapatukban 3 fekete, 4 szerb, egy brazil és 3 magyar játszik, ez utóbbiból kettő felvidéki egy pedig Romániából honosított.

  Nem lenne teljes a kép, ha nem beszélnénk azokról a focistákról, akik menedzsernek álltak, és a tehetségtelen cimboráikat próbálják rásózni külföldi klubokra. Mert, jó a foci, sok pénzt lehet szakítani, de a határokon túl egy kispadon ücsörgő játékos többet keres azoknál, akik itthon a meccsek 90-95%-án játszanak. Szóval megéri külföldre menni, még az olyan szipus barmoknak is, mint a Gera Zoli. Az ember, aki az új magyar válogatott motorját jelenti. A réginek is vezére volt, mégse jutottunk sehova. Ilyen alapon teljesen érthetetlen, hogy mit akarnak ezzel a szerencsétlen hülyével, de biztosra veszem, hogy később még a Fideszben viszont látjuk, talán addigra leszokik a hígítóról. Nincs tisztelet ez irányban, mert a szipuzás a drogozás legalja, és ezt még a többi drogos is lenézi. Gerát semmiképpen se állítanám példaképként a fiatalság elé, mert a nejlonzacskóba lélegzésről egy pap retkes farkára átszokni, majd Orbán seggét kinyalni, szóval ez egy húzós történet, és egyben nem nagy karrier. Ahogy a művelt francia mondja: „Don’t try this at home!” Vagyis gyerekek, ilyet nem csinálunk, soha a büdös életben. Templom, hígító külön-külön is veszélyes, hát még egyszerre. Szóval, ha mise után nem akartok meztelenül, gyanús papok mellett ébredni, akkor nem próbáljátok ki sem külön-külön, együtt meg pláne nem, mert a végén úgy jártok, mint a Gera Zoli.

  Azért akadnak példa értékű magyar focisták. Bármennyire is szeretnék elhitetni velünk, hogy Puskás Ferenc legenda lenne, ez nem igaz. Az aranycsapat sikerei nem egyetlen ember érdeme, hanem az egész csapaté, és Puskás nem lőtt volna annyi gólt, ha a bal szélen nem egy olyan zseni játszott volna, mint a Czibor Zoltán, aki mindig tökéletesen tálalt Öcsi bácsi elé. A mostani magyar játékosok, akik a válogatottat alkotják, hát korántsem tudják azt, amit a külföldi csapatuknál. Szóval, ha van pénz, akkor tudnak valamennyire focizni, ha meg válogatott meccs van, akkor minél előbb szabadulnak a labdától, és nem számít, ha ellenfelet talál, csak ott ne legyen, ahol ők éppen sétálnak, mert milyen zavaró már az a kerek valami, meg veszélyes is. Képzeld el: ott sétálsz a gyepen, jó a levegő, kivilágítják a mezőt, nehogy kutyaszarba lépj, erre jön a labda, te meg pofára esel benne, ráadásul mindezt kurva sok ember szeme láttára. Hát persze, hogy elrúgod, olyan messze, amilyen messze csak lehet, mert elhiszed, hogy a magyar címerrel a szíved fölött máris király vagy. Az igazi példaképek nem a rivaldafényben élik a mindennapjaikat, már aki még él ugyebár. Szóval, ha már focista példaképet akar valaki, akkor Illés Béla. Az Illés Akadémia Magyarország legjobb futballiskolája, és a Szombathelyi Haladás résztulajdonosa is az MTK egykori kiválósága. Talán Illés Béla volt a 90-es években az egyik olyan játékos, aki ugyanazt hozta válogatott meccseken, mint klubjában.

  Összegezve ezt a rövid kis eszmefuttatást, a focistáink többsége nem az eszéről híres. Vannak köztük kétes alakok, és vannak olyanok, akik valóban értéket képviselnek. Puskás Ferenc nevét meg csak akkor említsük meg, ha a többieket is felsoroljuk utána: Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály, Bozsik József, Zakariás József, Budai László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor és nem utolsó sorban Czibor Zoltán. Meg kell találni az egyensúlyt a múlt és a reformok között. Nem az a megoldás, hogy kesergünk a múlt romjain, és végül még a romokat is ellopják alólunk, hanem újat kell építeni. Nem ártana átgondolni az állami ünnepnapokat sem, mert nem járja, hogy egy népirtónak jut ünnep az aradi 13-nak meg csak emléknap. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy Orbán Viktor szülinapja is legyen piros betűs ünnep. (A halálának napja ellenben lehetne nemzeti ünnep.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rtsworld.blog.hu/api/trackback/id/tr962259942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása