A környezetvédelem nem csak a klímaváltozásról a növények és a vizek (folyók, tavak) védelméről szól, hanem az állatvédelemről is. Bolygónkat nem csak emberek lakják, de erről a tényről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, és csúcsragadozónak képzeljük magunk, pedig ez korántsem igaz.

  Hiába a sok modern eszköz, a természetben magunkra utalva elég kevés az esélyünk a túlélésre. Már az ősemberek is „háziasítottak állatokat”, hogy könnyebben megvédjék magukat. Azóta előbújtunk a barlangjainkból, és mint egy vírus megfertőztük és pusztítjuk bolygónkat. Pedig szép ez a hely, van sok látnivaló, de az emberi természet már csak ilyen, az ölés alapvető emberi szükséglet, de nem szükségszerű, hogy ez így legyen. Azt hisszük, ha megvesszük a legdrágább eledeleket a háziállatainknak, azzal tesszük velük a legjobbat. Az állatoknak nem tulajdonosai vagyunk, hanem maximum gazdái, és ez kötelességekkel jár. Értelmes lényeknek tartjuk magunk, hát gondoskodjunk kedvenceinkről úgy, mintha saját gyermekünk lenne. Mert a modern világban ez lenne a cél. Azért veszünk a gyerekünknek házi kedvencet (kutyát, macskát, hörcsögöt, aranyhalat stb.…), hogy felelősségtudatra neveljük utódainkat. Ennek fényében azért akadnak olyan primitív emberek, akik egy állaton próbálják kiélni devianciájukat. Bár az állatkínzás a Bibliával is ellentétes cselekedet, ma Magyarországon a hatalmon lévő keresztény-konzervatív szennyek nem nagyon foglalkoznak ezzel a kérdéssel, és a különböző állatvédő szervezeteknek nagyon kevés lehetőségük van, hogy legális eszközökkel kiszabadítsák a rossz körülmények közt tartott állatokat. Mert, ha nincs pénzed, hogy etesd, itasd az állatod, vagy nem értesz a szakszerű gondozáshoz (például lovak esetén), akkor inkább add el, vagy ajándékozd el, de semmiképpen se kínozd meg az állatokat. Ők legkevésbé sem tehetnek arról, hogy te mekkora idióta vagy.

  Mert olyan sok minden, ez is műveltség kérdése. Mert elég egy egyszerű asszociáció, hogy elképzeljük, hogy hasonló helyzetben mi mit tennénk. Tehát adott a szituáció, példának okáért egy láncra vert kutya, aki egy kb. két méter sugarú körben tengeti mindennapjait, étlen-szomjan, naponta verik stb.… Nos, aki ilyen körülmények között tartja a példa szerinti kutyáját, hát megkóstoltatnám vele ezt a helyzetet, és kíváncsi lennék, hogy az állatkínzó mit tenne. Persze ilyenkor jönnek azzal, hogy az állatoknak sokkal kisebb az intelligencia hányadosuk, de ez nem feltétlenül igaz. Elég, ha megnézünk egy vakvezető kutyát, vagy egy mentőkutyát. Sok éves kiképzés után az a feladatuk, hogy minden erejükkel segítség a gazdájuk munkáját. Köztudott, hogy a kutyák szaglása és hallása is sokkal jobb az emberénél, ezért képesek a romok között megtalálni a sérülteket, halottakat. Az ókori és középkori hajósok körében a macska számított népszerű állatnak: rágcsálóirtás és egyes források szerint meteorológia előrejelzés volt az osztályrészük. A kutyák háziasítása óta az ember nagyon sok haszonállatot tart, mivel ezen állatok sorsa csupán annyi, hogy hasznot hozzanak, ezért hajlamosak mostoha körülmények között tartani őket. Pedig egy csirkének, malacnak vagy tehénnek is kijár a megfelelő bánásmód, mert az emberek húsevő többsége ezek nélkül éhen halna. A tej pedig a vegetáriánusok körében is közkedvelt, mert a tejért nem kell leölni a tehenet. Természetesen nem feledkezhetünk meg a lovakról sem, hiszen egykoron lovas nemzet volt a magyar. Abban az időben még szarvas vezetett bennünket, mostanra viszont csak pár ökör. A ló és lovasa közti kapcsolat is érdekes, ez a fajta harmónia ember és állat között lenyűgöző, bárki bármit mond.

  Az emberek jó része küzd egyfajta kisebbségi komplexussal, ami a hatalom utáni vágyakozás eredménye. Annyira vágyunk arra, hogy hatalmunk legyen valaki vagy valami felett, és sajnos sokan ezért tartanak háziállatot. Ezen esetek többségében az lesz a tendencia, hogy megkínozzák szerencsétlen „házi kedvencet” vagy rosszabb esetben meg is ölik. Az ilyen emberek jobbára a saját családtagjaival szemben is agresszívek. Hiába az örök igazság, mely szerint: „Többet ésszel, mint erővel!” az emberek nem szeretnek gondolkozni, már-már egészségkárósítónak tartják ezt a tevékenységet, ezért nem gondolnak bele a következményekbe. Nem elegendő, ha csak a mának élünk és nem törődünk a jövőnkkel. Nem ártana némi felelősségtudatot magunkra erőltetni. Az állatkínzás globális probléma, úgy mint a környezetszennyezés és a műveletlenség. Tehetnénk ellene, de valahogy mindig csak a pénz számít, az élet pedig soha sem lesz elég értékes. A halál órájában pedig már késő. Szomorú, de ez van! Tegyünk ellene, és jobb lehet ez a világ.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rtsworld.blog.hu/api/trackback/id/tr22193493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

de karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna 2010.08.02. 17:33:16

Kedves Barátom!
Erről már 24 évvel ezelőtt kifejtettem a véleményemet, mint a terület főtitkára:

img717.imageshack.us/img717/7205/19860120letsirodalom7ol.jpg

Azóta igaz született egy törvény, de az ember nem változott.
Baráti üdvözlettel; de Karatna

R.T.Is.Rock · http://falszoveg.blog.hu/ 2010.08.02. 17:56:51

@de karatna: Sajnos még mindig van hova fejlődnünk. Az állatbarátokból meg hiány van...
süti beállítások módosítása