Eminem: Recovery és a kritika

2010.06.23. 06:05

  Megjelent Eminem legújabb albuma, ami a Relapse 2 helyett kapta meg a Recovery címet. Ez és az album megjelenésének eltolása jó ötletnek bizonyult. A Relapse és a hozzá kiadott Refill elég hatásosra sikerült, így nem csoda, hogy vártak az új album megjelentetésével. A Recovery-t az Interscope Geffen gondozásában adták ki.

  Az album sokkal populárisabb elődeinél. Elég, ha a közreműködők sorát nézzük: Kobe, P!nk, Rihanna és Lil Wayne is beszállt egy-egy dal erejéig. Ezzel zeneileg sokszínűbb lett az album, de még mindig tagadhatatlanul hip-hop néhol egy enyhe rockos beütéssel („Won’t back down”). Eminem, ha kell önmagát túlteljesítve rappel, néha még a tempót is túlszárnyalja, máskor meg csak énekel, ami még mindig furcsa, pedig a „Hailie’s song” óta ezt már megszokhattuk volna. A Relapse hangulata után a Recovery egészen mást hoz. Sokkal felszabadultabb.

  Ami igazán szokatlan, és az eddigi albumoktól teljesen eltérő, hogy nincsenek skit-ek. Csak a zeneszámok.  A 16 dal mellé egy névtelen bónusz trekk is jár. Igazából nem lehet kifogásunk az album ellen, hiszen korrekt és hiteles minden. Eminem megváltozott, de mégsem tagadja meg önmagát, és az egyes számok nyomokban felidézik a korábbi korongokat. Ha őszinte akarok lenni, ez így van jól. Ahogy hallgatjuk ezt a korongot, egyes beat-ek elénk tárják a múltat is, így kerül a képbe az Infinite, a Slim Shady EP és LP, a Marshall Mather LP, a The Eminem Show, az 8 Mile, az Encore, a Curtain Call: The Hits, a The Re-Up és természetesen a Relapse és a hozzá kiadott Refill is.

  Sok jó szám került fel az albumra, így nehéz egyetlen vezérszámot kiválasztani, ami igazi sláger lehet. A klip megjelenése óta tudjuk, hogy a „Not afraid” című számot szánták húzóerőnek erre a pakkra, de emellett vannak még olyan számok, amelyek felkúszhatnak a slágerlistákra. Azért a feltételes mód, mert ahogy azt mondtam, Eminem nem tagadja meg önmagát, és ugyanúgy megvannak a poénok a tüskék, amik miatt mégsem lesz belőle egy áltagos populáris szemét.

  Kétségtelenül jó ötlet volt a duett P!nk-kel és Rihanná-val. A Lil Wayne közös szám a „Drop the world” óta várható volt, így hát nem is lepett meg senkit, hogy ők ketten újra együtt dolgoznak. Itt visszatérve a slágerlistás kérdés, már minden attól függ, hogy mely számok kapnak videoklipet is. Ez az album egy olyan anyag, amit hallani kell, már ha szeretjük az ilyesmit. Mert a rajongóknak kötelező, a hip-hop-ot kedvelőknek egy újfajta élményt jelenthet, akárcsak a „zenei mindenevőknek”. Akik meg eddig se rajongtak Eminemért, azok ezek után se fogják megtenni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rtsworld.blog.hu/api/trackback/id/tr502101522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

slima · http://fightmusic.hu/ 2010.06.23. 09:08:13

A következő a No Love lesz (Eminem maga mondta), de szerintem Rihanna duett is esélyes harmadiknak (iTuneson már második a dal)....tény hogy az album tele van klip-esélyes dalokkal, és tény hogy az előítélet és utálat visszafoghatja a lelkesedést
süti beállítások módosítása