Rogue Trader

2008.10.14. 02:43

  Hihetetlen, hogy egyeseknek mi minden jut eszébe, egy gazdasági világválság alatt. Vannak, akik egyből a zsidók nyakába akarja varrni az egészet, bár ennyi erővel a pirézeket is okolhatnánk. Másokat viszont teljesen megrészegít a hatalomvágy, és 7 pontos istent akarnak játszani. Azt azért tudomásul kell venni, hogy szar lesz, de nem csak nekünk, mindenkinek.

  A közgazdaságtan legnagyobb hibája, hogy mindig a tökéletes piacot veszi alapul, ami mint olyan, nem létezik, nem létezhet. Eleve nem lehet mindig mindenki számára kedvező döntéseket hozni. A mai „modern” közgazdaságtan oktatásban kötelező tananyaggá kellene tenni a Csődtömeg című filmet. A mozi cselekményéről most csak annyit, hogy valós eseményeket dolgoz fel. Egy tőzsdei alkusz elveszít egy nagy halom pénzt, és próbálja visszaszerezni, sikertelenül. Amikor kiderül, a bankvezérek lenyúlják az ügyfelek maradék pénzét, és az egész ügyet az alkusz nyakába varrják. Hát igen, a lopás alapvető emberi szükséglet, az öltönyös-nyakkendős emberek, embercsoportok körében.

  Tehát a felelősöket még csak keresni sem kell, ott vannak a Wall Street-en. Az már más kérdés, hogy büntetést nem kapnak, csak hatalmas végkielégítést, mert befolyásos barátaik vannak. Ez az USÁ-t behálózó korrupció, és dilettantizmus következménye. Érdemes megfigyelni a két elnökjelölt álláspontját a válságkezelés témakörben. Barack Obamá-nak átfogó megoldási terve van, ami többé-kevésbé jónak tűnik; a felelősöket megbünteti, a rosszul gazdálkodó bankokat hagyja csődbe menni. John McCain ezzel szemben csak annyit mond, hogy neki van megoldási terve, de részleteket sohasem árul el. Nos nevezzük ezt „B” tervnek, ami egy újabb világháborút jelent. Szerintem az első verzióval jobban járunk. Az Amerikai álomnak itt vége, ideje felébredni. A szenátus által megszavazott banksegély csak látszatintézkedés, csodát ettől ne várjon senki.

  A magyar helyzet sem sokkal jobb, bár Európának mindenképpen meg kell várnia az amerikai elnökválasztás végeredményét, hiszen a problémát gyökerestől kell megszüntetni. Ebből kifolyólag van idő a nemzeti csúcsra. Gyurcsány Ferenc a japán mintát igyekszik követni ezzel, ami nem hülyeség. Ez az ügy túlnő mindenféle politikán, ezért szakemberek együttműködésére van szükség. Bár végeredményre, megoldásra nem lehet számítani. Orbán Viktor hatalomvágya tönkretesz mindent. A Fideszisten most arra játszik, hogy teljesen ellehetetlenítse az országot, hogy majd Ő újjáépíthesse az egészet, és király lehessen. Ha képes lenne arra, hogy egy kicsit előre gondolkodjon, akkor tudhatná, aki itt elbukik, az meghal örökre, és nem lesz mit újjáépíteni. Továbbra is csak a kényszergyógykezelést tudom Orbán úrnak ajánlani, esetleg az öngyilkosságot, ez utóbbival szolgálhatná legjobban az ország érdekeit. Bár azt elhiszem, hogy likviditás vagy likvidálás, neki egyre megy.

  A 12 pont megoldást jelenthet az ország számára. Az adócsökkentés a válság végéig nem lehetséges. A bérek befagyasztása is a szükséges rossz kategóriába tartozik. Amire viszont Gyurcsány sem gondolt, az a politikusi fizetések megvonása, de legalábbis drasztikus csökkentése. A honatyák fizetésének reálisan a mindenkori minimálbér plusz 20 %-ot tartanám, ez nagyjából 80 ezer forint körül lenne valahol.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rtsworld.blog.hu/api/trackback/id/tr41712723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása