Társadalomkritika: Zeneterror

2010.09.22. 16:55

  Amikor az ember már azt hiszi, hogy túl van jón és rosszon egyaránt, akkor érik az embert a legnagyobb meglepetések. Van az a szituáció, hogy belénk hasít a felfedezés, hogy ilyen állat pedig nincs is, és mégis van. A magyar zeneipar különös módon képes iszonyatos mennyiségű igénytelen szart kitermelni önmagából. Az emberek egyik fele Megasztár akar lenni, a másik fele pedig magában érzi az X-Faktort, de többnyire csak egy nagy faszt kapnak tartós használatra.

  Az igazság az, hogy vagy megafrászt kapunk, vagy egy eltussolt X-akta nyílik meg előttünk, és szörnyülködve bámulunk magunk elé, és keressük a pánik gombot, vagy valamit, amivel megállíthatjuk a ránk támadó rettenetet, de mindhiába. Ahogy a balszerencse árad, úgy ömlik az igénytelen zene is. A drogos trip és a valóság között az a különbség, hogy a valóságban baromi szar tud lenni a háttérzene. Elértük azt a szintet, amikor már elmondhatjuk, tele vagyunk tömegpusztító fegyverekkel. Kapásból legalább száz zenészt vagy zenekart tudnánk felsorolni, akik beletartoznak ebbe a kategóriába. Ezeket egy platós teherautón kéne körbevinni Afganisztánon, mint a véres kardot, és Bin Laden sírva könyörögne az amerikai katonáknak, hogy inkább lőjék fejbe, csak ne kelljen magyar zenét hallgatnia. Szóval van az a fajta „zene” – stílustól függetlenül –, amit ha beraknának egy kihallgatáson, még Rambo is sírva vallana be mindent. De nézzük meg a legújabb förtelmet, ami csak Magyarországon képzelhető el:

  Erről a klipről sok minden eszébe jut az embernek. Az első, ami nekem beugrott, az az a Friends (Jó barátok) epizód, amikor Joey férfirúzs reklámját mutatják be. A többi gondolat viszont már sokkal radikálisabb volt. Tehát ez az a képi világ, amihez nem létezik olyan pia vagy drog, amivel mindez elviselhető lenne. Sajnos ne higgyük azt, hogy ez a szám egy poén, ők komolyan gondolják. Igaz a szöveg önmagáért beszél, és az ott megfogalmazott üzenet, mely szerint: „Hányszor mondjam, jobban tennéd, ha elhúznál innen nagyon gyorsan, mondom, gyorsan…”. Hát, nem viccelnek, addig kell menekülni, ameddig még lehet. Igénytelenség és giccs, amit buta szöveggel és gagyi zenével gyúrtak egységbe, annak ellenére, hogy mindehhez komoly ízlésficamra volt szükség. A magyar azonban nem ismer lehetetlent, lop, másol, többfélét egyszerre, és csodálkozik, hogyha mégsem lesz olyan, mint az eredetiek. A latex ruha úgy tűnik hiánycikk lett a forgatás alatt, a kanapés jelenetnél már nem jutott mindenkinek. Később, valószínűleg a forgatásra menet egy útba eső almafáról lopott két almával hadonásznak, ezt megspékelték egy kisminkelt pocakos hímringyóval és egy feltehetően szintén transzszexuális feketével, mindezt nyakon öntötték némi tejjel, majd belekevertek egy kis Csepregi Évát a korai nyolcvanas évekből. Ez az a műfaj, ahol még a +18-as karika is kevés. A kötél általi halál talán elegendő büntetés lenne, és remélem, hogy a későbbiekben a BTK már büntetni fogja az ilyen, és ehhez hasonló zenei videókat.

  Az „előadók” polgárpukkasztónak szánták ezt a művet, de könyörgöm, miért kellett nyilvánosságra hozni? Miért nem lehetett egy cd-n elzárni valami páncélszekrényben, amit később a Marianna-árokba dobnak, hogy még évezredek múlva se találja meg senki? Ezek után ne csodálkozzunk a sok elfajzott tizenévesen, akik még nem rendelkeznek kifinomult ízlésvilággal, és még példának tekintik az ilyen szemetet. Ez az oka annak is, hogy a sok seggbaszó konzervatív- keresztény-fasiszta köcsög bejut a Parlamentbe. A butaság, a tehetségtelenség, az idiotizmus országa vagyunk.

  A magyar zenepiacra viszont jellemző, hogy pénzzel bármit el lehet érni, és még egy ilyen mocsokra is ráírják, hogy baromi klassz, és sajnos kell, hogy valaki lefikázza, hogy a dolgok egyensúlyba kerüljenek. Az a baj, hogy az embereknek nincs önkritikája, mert ha lenne, ez a két szerencsétlen még otthon a tükör előtt sem merne énekelni. Elismerem, van az a helyzet, amikor beüt a szar, de hogy ennyire?

A bejegyzés trackback címe:

https://rtsworld.blog.hu/api/trackback/id/tr222315684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása