Rengeteg módja van annak, hogy állást keress magadnak. Mert mindenki olyan munkáról álmodik, ahol nem kell halálra dolgozni magát, és még a fizetés is korrekt. Vannak ilyen munkák, de vagy protekció, vagy egy baromi nagy adag mázli kell egy ilyen megszerzéséhez. Azt hisszük, hogy a piramisjátékok/pilótajátékok kora már letűnt, pedig most élnek csak igazán.

  Múlt héten jelentkeztem egy állásra, amit az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján találtam. Irodai munkát ígértek, egy nevesebb biztosító társaságnál. Jók a referenciáim, ezért be is hívtak állásinterjúra, és ott, a góréval szemben, nem tudtam eldönteni, hogy sírjak, vagy nevessek. A végeredmény az lett, hogy pofán röhögtem a csávót, és letipliztem a rákba. A cég bővülni szeretne, és ehhez egy MLM (Multi Level Marketing) szerű rendszert találtak ki. Az első két szint a kezdőké, a harmadik szinten belül két tagozat van és alosztályok, a négyestől felfelé pedig a vezérkar van. Azt már az elején közölték velem, hogy fizetés, az nincs, csak jutalék. Mivel az első két szinten nem igen van lehetőséged nagyobb volumenű üzleteket kötni, így ezt az időszakot nehéz túlélni. Ahhoz, hogy a következő szintre léphess, hozni kell az ügyfeleket, ennyit arról, hogy irodai munka, mert ez itt talpalás ezerrel, becsengetni mindenhová és ajánlani azt a keveset, amit a cég megenged, nagy kegyesen. Emellett egy PSZÁF-es vizsgát is ki kell köhögni szerény 35 ezerért, és a havonta 15 ezer a céges belső képzés. Mindezért kezdésként annyit kapsz, hogy kiválthatod magadnak a vállalkozói igazolványt, és szerződnek veled.

  A pénzintézet nem fizet semmit, de meg dolgozhatsz éjjel-nappal, hogy összejöjjön annyi, amiből meg tudnál élni, és hogy meglegyen az a pontszám, amivel a következő szintre léphetsz. Kezdetben úgy tűnt, hogy a harmadik szint elérése a megváltódást jelenti, és bebocsátást lehet vele nyerni a mennyországba, de itt jön egy újabb csavar. Röghöz kötés, rabszolgasor, átverés a javából. Szóval a harmadik szinttel járó kötelezettségeket mindennek lehet nevezni, de fairnek egy cseppet sem. Nos, ezen a szinten 5 féle biztosítást kell kötnöd a céggel, ezek közül 3 darab 3 millió forint értékűt, és két kisebbet, amolyan pénzügyi Jackson 5 ez, aminek a havi díja 100 ezer Forint. Szóval szervezed magad alá az embereket, akik előled veszik el az ügyfeleket, mert ez a helyzet, és a havi első százezred a biztosításokra megy el (plusz a hó végi továbbképzés 15 kilóért), és csakis ezek után kezded el megkeresni a napi betevőre valót. Ha milliomos vagy, akkor persze nem gond elvállalni egy ilyen munkát, mert akkor ez csak egy hobbi lesz, de ha meg akarsz élni, hát az nehéz lesz.

  Nem tudom, hogy az ilyen lehetőségeket miért az álláskeresőknek ajánlják fel. Mert akinek pénzre van szüksége, nemigen engedhet meg magának egy ilyen költséges hobbit. Bár ha a szülinapi bulidon több mint 600 ember szokott lenni, akkor hamar megvan minden, de elég gerinctelennek kell lenni ahhoz, hogy a haverjaid kúrd át a palánkon. Az állam meg csak nézi, és ez esetben nem csak az Orbán kormány a felelős, hanem az őket megelőző összes, hogy nem lépnek fel az emberek kizsákmányolása ellen. Igaz, ehhez hasonló jelenségek nem csak a pénzügyi szektorban vannak, de egy gyári munkánál legalább kapsz minimálbért, ami ugyan az éhenhaláshoz sok, a megélhetéshez kevés, de legalább valami, nem úgy, mint jelen példánk esetében, ahol csak az van, amit összeszurkolsz magadnak, illetve még az sem, mert lefölözik.

  A fickó persze mentegetőzött, hogy nem piramisjáték, semmi törvénytelen nincs ebben, és valóban, ha hülye vagy, akkor halj bele, az állam segít ebben. Másban meg úgysem tudnak. A Fidesz választási ígéretében szereplő 10 év alatt 1 millió új munkahely kész röhej. A munkanélküliek számát tekintve, egy hónap alatt kellene 1 millió új munkahely, mert ma Magyarországon kb. 900 ezer munkanélküli van, és évről-évre nő a számuk, hiszen folyamatosan kerülnek ki az iskolákból az emberek.

  Az állásinterjúm több mint egy óráig tartott. Ez alatt a helyi góré igyekezett meggyőzni, hogy ez az évszázad biznisze, a számomra elérhető állások lehető legjobbika. Ha az álmod az, hogy gyakorlatilag rabszolgaként élj, akkor valóban, de ha pénzt szeretnél keresni és megélni, akkor menekülj, olyan messze, amennyire csak lehet. Ahogy a mondás is tartja: „A kemény dohányt nem a lágyszívűek termelik.”. Igazából ez a cég nem biztosít számodra semmit. Nincs alapbér, nem fizetik utánad a járulékokat, és a kedvezménynek beállított dolgok (az 5 féle biztosítás) mind-mind csak pénzt vesznek ki a zsebedből. Egy szóval, illetve többel, de egyszerűbb formában, ez egy munkahely, ahol te fizetsz azért, hogy dolgozhass. Elhiszem, hogy a főnöknek megéri, de én kösz, inkább nem kérek belőle.

  Annyi megtévesztő ajánlat jut el az emberekhez, szűrés nélkül. Ilyen esetekben hol van az állam? Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hogy rakhat fel egy ilyen állásajánlatot a honlapjára? Miért élhetnek meg az ilyen kamu állásokat ígérő cégek? Miért nem történik semmi, még akkor sem, ha a Munkaügyi Központban jelzem az ügyintézőmnek, hogy törvénytelen állásajánlatot kaptam? Megválaszolatlan kérdés van bőven, illetve jobbára csak azok vannak. Amúgy ez a nevesebb pénzintézet az AXA, amely ki- bejár Magyarországon. Kicsit olyanok, mint az oroszok ’56-ban. Hol bejöttek, hol kimentek egy kicsit, de végül maradtak. A tolvajok jól érzik magukat minálunk, mert a politikusainknak is enyves a kezük, és tapad hozzá a pénzes boríték, így ilyen apróságokkal már nem foglalkozik senki, a beígért 1 millió új munkahelyet meg egy pilótajátékkal/piramisjátékkal baromi gyorsan meg lehet csinálni, elég, ha mindenki hoz magával még egy embert. Hajrá Magyarország! Legyen végre agyatok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rtsworld.blog.hu/api/trackback/id/tr82225719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása