Lehet(ne) Más a Politika

2010.06.30. 17:30

  Utalva az előző írásomra, hogy az emberek szeretnek hinni, hát volt olyan időszakom, amikor még én is hittem. Elhittem, hogy lehet más a politika és csatlakoztam is a párthoz. Nagy lelkesedéssel és tele ambíciókkal vágtam bele, de csakhamar rádöbbentem, hogy csak lehetne más a politika.

  A pesti LMP vezetés most már rendszeresen levelezik a többi párttal, mint valami szerelmes szűzkurva. Pedig meglátásom szerint, sokkal jobb lenne, ha leülnének egy asztalhoz azokkal, akikkel együtt rontják a levegőt a parlamentben. Régen, amikor még aktívan politizáltam, hittem, hogy ez a párt toleránsabb és nyíltabb, mint a mai magyar pártok. Igaz a liberalizmusnak nincs nagy hagyománya Magyarországon, de még mindig hiszem, hogy ez az egyetlen járható út, csak végre valaki rátalálhatna erre az ösvényre. Mert lássuk be, tetszik a „fejlett nyugat”, de mégis inkább keletre tartunk, a sok évtizedes buta berögződések miatt. A fejlődésnek ára van, és nem csak jelképesen, ami a magyar alapmentalitással összeegyeztethetetlen. Inkább legyen egy népi vezérünk, minthogy magunk döntsünk a sorsunk felől.

  A segítséget mindig fentről várjuk. Sokkal könnyebb, ha valaki megmondja, mit kell tenni. Az elmúlt országgyűlési választások is azt igazolják, hogy a magyar nép ostoba. Nem a valós vagy valósnak vélt programok alapján választottunk képviselőket, hanem azért, mert Orbán annyit mondott, hogy „fúj rohadt kommunisták”, és ennek az árnyéka akkora félelmet keltett, hogy nem vesszük észre, hogy ugyanarra tartunk, mint a rendszerváltás előtt. Arra nem volt biztosíték, hogy készen állnak a kormányzásra, mert normális pártprogramjuk nem volt. Erre az volt a kifogásuk, hogy nem tudják, milyen állapotban van az ország. Ja, kérem, talán be kellett volna járni a parlamentbe dolgozni, és nem csak felvenni a zsíros zsebbélelő zsetont, és akkor egyből tisztába lettek volna az ország helyzetével. Az SZDSZ-szel való szakítás után, ugyanis az MSZP már kisebbségből kormányzott, szóval a Fidesznek lett volna alkalma változtatni, és belelátni az ország ügyeibe, sőt be is avatkozhatott volna, de már akkor sem volt meg a megfelelő koncepció. Meg hát egyszerűbb, ha mások kitalálják, mi meg csak ellopjuk, és úgy hivatkozunk rá, mint saját ötletre. Ezt jelenti a 80 oldalas kormányprogram.

  De vissza az LMP-hez. Én megértem, hogy függetlenek akarnak maradni és meg akarják mutatni, hogy igenis megtesznek mindent, hogy rászolgáljanak a választóik bizalmára, de ennek pont az ellenkezőjét érik el. Az, hogy az MSZP-vel nem képesek normális keretek közt tárgyalni számomra elég furcsa egy olyan párttól, akik fennkölt hirdetik a demokráciát, hogy ezért nincs többek között egyetlen kézben a gyeplő, és ezért van 13 tagú választmánya az LMP-nek (akik irányítják a pártot). Szóval az egyenes és nyílt beszéd és a párbeszéd is hiányzik ebből a pártból. El kell ismerni, hogy bekerültek a Parlamentbe, de nem a Schiffer Andrásékon múlt a siker, hanem azokon az embereken, akik naphosszat ötleteltek és szervezték az ügyeket. Akkoriban nagyon kevés pénz állt az LMP rendelkezésére, így minden apró alkalmat meg kellett volna ragadni, és akkor még jobb eredményt érhetett volna el a párt. Vas Megyéről tudok érdemben nyilatkozni, hiszen ennek a szervezetnek voltam közvetlenül tagja, és az ott tapasztaltak még az olyan embereket is meglepték, akik 20 évet húztak le az SZDSZ-ben. Egy apró helyi szervezetben is hatalmas klikkesedés volt, a demokráciát meg ott szarták le, ahol tudták. Amikor 2 ezer darab szórólap a kukába kerül, csak azért, mert a megyei koordinátor dilettáns, akkor van gond. Mindez csak a jéghegy csúcsa, és nem is szeretnék minden titkot felfedni, mert bennem még maradt gerincesség. Mindezzel csak arra szeretném felhívni az emberek figyelmét, hogy jelen helyzetben nincs olyan, hogy lehet más a politika.

  Igazából, az LMP-nek az egykori SZDSZ örökségét kellett volna átvenni, mert a szabad demokratáknak nagy szerepük volt abban, hogy bekövetkezett a rendszerváltás, még akkor is, ha közvetlenül soha nem kerültek hatalomra. Ez részben sikerült, is mert nagyjából ott folytatják, ahol az SZDSZ abbahagyta, csakhogy a kezdeteket kellett volna másolni, tehát valami újat kellett volna a magyar politikai életbe hozni, ami csak a legelején sikerült. Utána pedig látjuk, hogy mi van. Ugyanúgy csinálják a politikát, mint a nagyok. Schiffer András egymaga ennek a rossz viccnek a főszereplője. Eleinte Gyurcsánnyal kacérkodott, de az MSZP-be nem sikerült bekerülni, így továbbállt és a Fidesz partjainál kötött ki, ahol szintén csak kurdarcok érték. Ennyi csalódás után, az ember, aki mindenáron párttag akar lenni, mit is tehet? Hát alakít magának egy pártot, ahol játszhat félistent. Azért csak félistent, mert a teljes Isten szerepkört már Orbán Viktor szabadalmasította magának. Az LMP jelenleg a káoszt képviseli a magyar törvényhozásban. Se elképzelés, se erő, a szabad akaratról már nem is beszélve. Próbálják eladni ezt a konstruktív ellenzék dolgot, de rém gyengén hozzák a figurát. A sok feltörekvő kirakat ember mögött ugyanolyan tolvajok állnak, mint a többi pártnál. Mindenki a saját zsebét tömi, és igyekszik a haverok között elosztani a nyerő helyeket, és ez az LMP-re is igaz.

  Ki tudja, én is alapíthatnék egy pártot magam, a sok „okosság” mellé el is férne, de ezt már hiteltelennek érezném, és valószínűleg az emberek többsége is ezt érezné. A Lehet Más a Politika párt tele van olyan emberekkel, akiknek más pártoknál nem volt szerencséjük, így két választásuk maradt: vagy vesznek maguknak egy helyet a Jobbikban, vagy ingyen beszállnak az LMP-be. Ez utóbbi döntés sokkal vonzóbb volt, így összeállt egy olyan csapat, ahol az ex-MIÉP-estől az ex-MSZP-sig minden megvan. A Fideszesek csak azért maradtak el, mert nagyon jól tudták, hogy 8 év szocialista kormányzás után, a megvezetett és felháborodott emberek jórészét meg tudják majd etetni a konzervatív-keresztény forradalom elsöprő reformjaival. Amúgy nemcsak a Fidesznek, de az MSZP-nek sőt az LMP-nek is van listája a szavazóiról, csak mindenki másként hívja.

  Végezetül, nem tudom, hogy valaha lesz-e olyan politikai erő Magyarországon, akik meg fognak próbálkozni az őszinte politizálással. Az LMP előtt komoly lehetőség volt, de elszalasztották, csak elsuhant, és még észre sem vették. Talán még lesznek olyan választások, ahol nem a „jobbik rosszat” kell választanunk, hanem az ideológiák széles választékát kapjuk, és tényleg szabadon dönthetünk a dolgaink felől, és talán eljön az az idő is, amikor a politikusaink nem „mantrázott parasztok” lesznek, hanem olyan emberek, akik tényleg az állampolgárok akaratát képviselik és a szavazók jogait védik. Valószínűleg csak én vagyok ennyire idealista…

A bejegyzés trackback címe:

https://rtsworld.blog.hu/api/trackback/id/tr922121280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása