Sarc

2010.06.14. 19:45

  Az orbáni 29 pont egyike az, hogy Magyarországon egysávos – még jó, hogy nem Árpádsávos – 16%-os személyi jövedelemadó lesz. Ezzel kívánják egyszerűsíteni az adózási rendszert, de ez nem más, mint a kis jövedelmű emberek megsarcolása. Hát most sem fog elférni az adóbevallásunk egy poháralátéten, maximum akkor, ha összecsavarjuk a 160 oldalt...

  Persze, most hogy focivébé van, könnyebb lenyomni az emberek torkán a szart, úgyse veszik észre. Egyes források máris forradalminak nevezik ezt a lépést, de a magam részéről inkább tragikusnak mondanám. Ezzel megint nem az átlagemberek, a bérből és fizetésből élők járnak jól, hanem azok, akik amúgy is sokat keresnek. A szolidaritás úgy tűnik ismeretlen fogalom a Fidesz számára. Bár a „megígérünk minden szart és meg is adjuk” stratégia remekül üzemel, eddig még nem csúszott hiba a számításaikba. A szolidaritást már csak azért is hiányolom, mert a „narancsos forradalom” megadóztatná a minimálbért is. Ember, a MINIMÁLBÉRT?

  A minimálbér azért van, hogy dolgozz reggeltől estig, és ne halj éhen, de ha nagyon ügyes vagy, akkor a közüzemi számlákra is telik belőle. Szóval, ha ezt a jövedelemforrást akarják megadóztatni, akkor valami értelmezhető szintre kellene emelni a minimálbért. Az vitathatatlan tény, hogy elég sok ember él minimálbérből, mert a cégeknek ez éri meg a legjobban. Szép magyarsággal mondva, dolgozhatsz szarért, húgyért. Itt ismét képbe kerül a szolidaritás, azonban itt a másik oldal részéről. A munkáltatóknak is az lenne a jó, ha megfizetnék a megfelelő tudást, tapasztalatot. Igaz, hogy itt az a baj, hogy ez meg nincs. Elég nehéz jó végzettséghez jutni kis hazánkban, és a megszerzett papírral elhelyezkedni. Szóval az élet nem egyszerű. Persze a tudás hatalmat adna a népnek, így az emberek butítása sokkal fontosabb a politika számára. Az hogy te élsz vagy éhen halsz, az csak egy szám egy papírlapon. De akkor is keressenek más forrásokat, hogy az árvízkárosultakat teljesen kártalanítsák.

  Az árvízkárosultakhoz kapcsolódva, azért senki sem parancsolta meg nekik, hogy ártérre építkezzenek. Más kérdés, hogy az építési engedélyeket az állam adja meg, és az is tény, hogy már nagyon-nagyon régen komoly árvízvédelmi-rendszert kellett volna kiépíteni (víztározók, gátak, meg minden, ami ehhez kell). Szóval az állami kártalanítás egyrészt jogos, másrészt aggályos. Mert mindenki adójából fizetik az egészet, és nem az adott területen élőkéből. Azért a védekezés hiányosságait az állam is tetőzte, a honvédséget sokkal korábban, és teljes erőbedobással kellett volna mozgósítani, ahogy azt az agyonszidott Gyurcsány érában tették (akkor még segédkeztek a katonák az árvizi védekezésben). Persze a nagy csapatmozgások most a „nem kivitelezhető” kategóriába kerültek, a meglehetősen gyenge külpolitikai párbeszédek, és a kettős állampolgárság megadása miatt. Fico egyből rágta volna az EU lábtörlőjét...

  Nem feltétlenül kell mindent az elmúlt 20 év elhibázott politizálására fogni, mert voltak megfelelő döntések is, de nagyjából évi egy-kettő és azok is rendre késve érkeztek meg, ami nagyon-nagyon kevés, mert mellette százával születtek meg a rossz döntések. Azt nem kell fejtegetni, hogy mekkora elkeseredettséget hozott ez kis hazánkra, elég csak a 2/3-ra, vagy a Jobbik parlamentbe jutására gondolnunk. Az tény, hogy az rendszerváltás után csak nyomokban folyt politizálás, jobbára csak loptak meg mutyiztak. A 2/3 pedig még nagyobb lehetőség a tolvajok számára. Látszatpolitika, mögötte pedig az elmúlt húsz év berögződései mennek tovább.

  Vannak dolgok, amiket Orbánék jól látnak, de az a baj, hogy ezt a társadalom jó része is látja, sőt látták már az első Orbán-kormány idején is. Az Alkotmány nem jó, és erre az lett volna a megoldás, hogy az egészet kidobjuk a kukába, és hozunk helyette egy teljesen újat, ehelyett annyit kaptunk, hogy beleírták Istent. Az adórendszer sem jó, és az sem járja, hogy az állami cégek vezérei milliókat keresnek. Az adórendszernek mindenképpen kétkulcsosnak kellene lennie, hogy akik többet keresnek többet is adózzanak, hiszen ők valószínűleg az értelmiséghez tartoznak, így erkölcsileg is az lenne a feladatuk, hogy nagyobb részt vállaljanak az ország ügyeiből, hiszen ezért tanultak többen az állam pénzén (felsőoktatás). Az állami cégvezérek fizetése pedig egy kényes kérdés. Ha jó szakembert akarunk, akkor azt meg kell fizetni, mert a magánszektorban is hasonlóan magas fizetést kapnának a jó kvalitású emberek. Ezekkel inkább az a baj, hogy a fizetés nem arányos a tudásukkal, rossz az ár/érték arányuk. Állami cégek vezetésére nem csak kinevezni kellene az embereket, hanem kellene valami mérce, amivel tesztelni kellene őket, és ha tényleg megfelelően végzik a dolgukat, akkor tőlem keressenek havi 8 milliót. Csakhogy korántsem ez a helyzet. Nepotizmus. Móricz Zsigmond Rokonok című műve is erről szólt anno, szóval évszázados problémával nézünk szembe. Bár szerintem ez a politika sajátja, mindenhol van ilyen.

  Új választásokat? Ez olyan, mint a zsilettpengés fagylalt, mert mindegyik párt olyan, és mint ilyenek félve forognak közszájon. Vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy a LSD-s bélyeg visszanyal. A lényeg az, hogy továbbra sincs olyan politikai erő Magyarországon, akikre nyugodtan rá lehetne bízni az irányítást. Amíg ez így marad, addig marad a sarc, és örülhetünk, hogy a kötelező egyházi tizedet nem vezetik be ismét. Szóval akkor mi a megoldás? Mert ennek a kérdésnek kell/kellett volna megfogalmazódnia idáig. A válaszom az, hogy vagy bízzuk az ország irányítását szakemberekre, tehát például a gazdaságpolitikával közgazdászok foglalkozzanak, vagy egyszerűen igazoljunk külföldről politikust, mert Magyarországon nincsenek ilyen emberek.

„Give me the mic deh for a moment make me talk to dem
and watch the eden dem a scatter when we walk to dem
and if you know you are not guilty stand up and dont you run
to all my foes and friends
You may live to see today but you nuh know the end
Just read the writings on the wall its a message we send
And Babylon will never live to stop the rising of Jah son”
(Gentleman: Dem Gone)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rtsworld.blog.hu/api/trackback/id/tr182081597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cordy 2010.06.16. 19:12:33

Nem tudom észre vette-e bárki is az ellentmondásokat a fenti írásban...Bár nem olvastam teljesen végig mert a kb.50 sor után elkapott egyfajta idegroham...
Nem értem mi a baj azzal,hogy megadóztatják a minimálbért?Nagyon sokan dolgoznak bejelentett minimálbérrel,miközben zsebbe kapják a többi 30.000 ezret. Miért kellene kétsávos adó? Ha mindenki egyforma,egyenrangú akkor miért fizessen a gazdag többet mint a szegény?Azt nyilván mindenki olvasta,hogy emelkedik a minimálbér...Gondolom abból a logikus megfontolásból,hogy megadóztatják.Így például nem kap többet mint eddig csak ugyanannyit mint azelőtt + amit zsebbe kap esetleg.És akkor itt jön a következő kérdés,miért fizessen a minimálbéres kevesebbet mint a gazdag?Mind a két szemszögből igazságtalan a mai adórendszer.Egyébként az én fizetésem is jó ha néha eléri a 80.000 ezret és egy gyereket is nevelek,rezsi mellett.

R.T.Is.Rock · http://falszoveg.blog.hu/ 2010.06.17. 11:36:30

@Cordy: Már értem, hogy miért nem keresel havi 80.000-nél többet. Vagy 80 ezer darab ezrest keresel, ahogy írtad, akkor meg mire ugatsz. Meg kellett volna tanulni a olvasni, meg a szöveget értelmezni is kellene, de látom ez neked magas. Amúgy meg leírtam, hogy a gazdagok miért fizessenek többet. Sajnos néha hajlamos vagyok hinni, hogy a Batman és az Ironman egyszer nemcsak egy-egy akciófilm lesz, hanem megértik a mögöttes tartalmat is, miszerint a gazdagoknak nagyobb a felelősségük, mert gazdagok...
süti beállítások módosítása