Ráfázol bank és társaik

2008.02.05. 02:02

  A minap láttam egy pénzintézet reklámját, amit közgazdasági ismereteim birtokában, meglehetősen aggályosnak találtam! Nem kell aggódni, nem fogok közgázos szakzsargont használni, - annyira nem voltam penge belőle – csak szeretném felhívni mindenki figyelmét egy-két hatalmas átbaszásra!

  A reklám a Providenté volt, amiben 200 ezres gyorskölcsönüket próbálják vonzóvá tenni az egyszerű emberek számára! (A fogyasztóvédelem is nyilvánosságra hozhatná a megbüntetett cégek nevét, hogy az ember tudja, mit nem kellett volna megvenni!) Elöljáróban csak annyit, nem értem, ezek hogy a faszba működhetnek még? Lássuk a honlapon feltüntetett példát:

  Az emberünk felhívja ezt a pénzügyi céget, és felvesz 200 ezer Forintot, 54 hétre, 6 640 Forintos HETI törlesztőrészlettel! Az USÁ-ban nagy divat az, hogy a munkások minden héten kapnak fizetést, de kis hazánkban ez nem valami elterjedt dolog! Ha alanyunknak lenne pénze, akkor nem kérne kölcsönt, és egyébként is, a heti törlesztőrészt honnan a picsából fogja kifizetni? Ó igen, felvesz egy újabb kölcsönt, és úgy jár, mint Magyarország! Hitelekből fizeti a hiteleket! Az APEH meg majd elvárja tőle, hogy ebből a körforgásból valahogy kitörjön! A másik gond, hogy az első törlesztőrészt, a következő héten már ki is kell fizetni! (Akinek gyorsan kell TV vagy akármi más, Cetelem a megoldás!)

  Sajnos nem a heti törlesztőrész a legnagyobb probléma ezzel az ajánlattal! Számoljunk egy kicsit: ha hetente kifizetek nekik 6 640 Ft-ot, 54 héten át, akkor az: 6 640x54=358 360! Egyetlen kifejezés létezik erre; uzsorakamat (bár ez sokkal inkább jogi kifejezés, mint közgazdasági). A Polgári Törvénykönyv (517§, illetve az SZK 87/1995 sz. kormányrendelet) viszont egyértelműen kimondja, hogy az ilyen szerződés érvénytelen! A honlapon a THM (teljes hiteldíj mutató) legkisebb értéke van csupán feltüntetve, ami 242,41%. A felső határ a reklámban látható, valahol 342% körül van! Csak tudnám, hogy akkor a PSZÁF (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének a közismert rövidítése. A PSZÁF a pénzügyi szervezetek általános országos hatáskörű állami felügyeleti szerve. A bankfelügyeleti teendőkön kívül az értékpapír-, illetve tőzsde-felügyeleti feladatokat, a biztosítás-felügyeletet, a lakástakarék- és nyugdíjpénztárak, jelzáloghitel-intézetek, valamint a pénzügyi vállalkozások felügyeletét is ellátja.) mi a fasznak van? Tudom, ez is csak egy hivatal, ahova az emberek csak melegedni járnak be, és még fizetést is kapnak érte! Ugye milyen jó Magyarországon élni! Népszavazzunk arról, hogy a hivatalokban is kötelező legyen az alkalmazottaknak dolgozni!

  A másik bank, aki az egész országot meglopja, az a Raiffeisen nevű! Otthon Németországban, csak egy szaros biztosító, nálunk banki státuszt kapott! Csak egy rövid gondolatmenet, hogy mindenki megértse, hol a bibi! A germán paraszt összetöri a mercit, a biztosító, a magyar ügyfelek pénzéből fizeti a kárát! Ugye milyen kúrva jó! Tömör professzor meg jól kifoszt, és a földön fekve jól megrugdos! (A promó filmben megmutatta, mennyire jártas a Krav Magában!)

  Ezek után, aki az OTP-t szidja, az menjen a kúrva anyjába! Nem azt mondom, hogy jók, meg hogy nem basznak át, de legalább a földijeink! Az uzsorások a középkorban voltak „népszerűek”, meg a XXI. századi Magyarországon! Az összes bank szarságaira nem akartam kitérni, mert azt évekig írhatnám! A fent említettekhez hasonlót meg úgyis csak a „kiskirályoknak” való!

A bejegyzés trackback címe:

https://rtsworld.blog.hu/api/trackback/id/tr92325836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SMáté · http://www.panaszfal.hu 2008.02.07. 01:06:47

Sok mindenben igazad van (sajnos a Ptk - vagy más jogszabály - nem fogalmazza meg egyértelműen az uzsora fogalmát, így hatóság nem igazán tud mit tenni ellenük, sőt bíróság előtt is csak akkor van esély, ha az illető bizonyítani tudja - és akarja -, hogy kihasználták nyomorult helyzetét), de a Raiffeisent illetően azért nem árt egy kis pontosítás, mert az érzelmi megjegyzéseiden túl a tényszerűek nagyon mellélőttek:

A magyar Raiffeisen Bank Zrt. 100%-os tulajdonosa a Raiffeisen International Bank-Holding AG (Raiffeisen International), amely teljes körűen konszolidált RZB-leányvállalat. Az RZB Csoport leányvállalatainak holdingvállalata Kelet-Közép-Európában, elsősorban a Csoport mindennemű banki és lízingtevékenysége tekintetében.

Az RZB a Raiffeisen International többségi tulajdonosa, részvénytőkéjének 68,5%-át birtokolja. A fennmaradó 31,5% intézmények és kisbefektetők tulajdonában lévő közkézhányad. A Raiffeisen International részvényeinek kereskedelme a Bécsi Értéktőzsdén folyik. Az Osztrák Raiffeisen Bankcsoport a legnagyobb, 100%-ig magántulajdonban lévő banktömörülés Ausztriában. Az első Raiffeisenbank 1886-ban Ausztriában Mühldorf-ban alakult. Az alapító és névadó, Friedrich Wilhelm Raiffeisen filozófiáját szimbolizálja a bank logójában szereplő oromdísz (ún. "Giebelkreuz"), amely hagyományosan a védelem és biztonság jelképe.

Vagyis: nem német, osztrák, nem biztosító, hanem elsődlegesen bank. A többiről inkább nem írok. Hozzátenném, hogy nagyon semmi közöm a bankhoz, bankcsoporthoz, de azért tényeket ne ferdítsünk. Köszi
süti beállítások módosítása