Mostanában a közhangulat a tetőfokára hágott, amikor Geréb Ágnest megint letartóztatták. Az emberek részéről felmerült az igény, hogy szeretnének otthon szülni, és sokan eme módszer élharcosának tekintik Geréb Ágnest. Nos, annyi bizonyos, hogy a törvényeink jó része meglehetősen elavult, és tény, hogy valamit kezdeni kell ezzel a kérdéssel.

  Az egészségügy finoman szólva is döglődik, ezerféle rákfene rágja, és mára már a teljes összeomlás szélén áll, és nagyon úgy tűnik, hogy nincs az a hatalom, mely képes lenne megmenteni, vagy újraéleszteni. Az emberek egy része meghalni jár a kórházakba, ahol évtizedek alatt minimális változások történtek. A tönkrement berendezéseket és a nyugdíjba vonuló egészségügyi dolgozókat csak lassan tudják pótolni, a jó szakembereket alig, vagy egyáltalán nem tudjuk itthon tartani, mert nem tudunk számukra versenyképes jövedelmet biztosítani. Azok az orvosok és ápolók, akik úgymond rajtunk maradtak, nem állnak helyzetük magaslatán. Így előfordulhatnak olyan szituációk, mint: „Béla bácsi, nagyon békésnek tetszik lenni ma! Óh, hogy meg tetszett halni…”. Szóval, aki marad, jobbára alig ért a szakmájához, és elvárja, sőt követeli a hálapénzt. Azonban még mindig vannak azok az egyedek, amelyek még ebből a felettébb gyenge mezőnyből is képesek kihullani. Nos, az ilyenek mindig valami extra szolgáltatást igyekeznek nyújtani, mert tudják, hogy az egészség bizniszben sok pénz van. Ezek közé a gyenge láncszemek közé tartozik Geréb Ágnes is. De nézzük az Ő munkásságát kicsit részletesebben.

  A nagy kérdés, hogy mennyi az annyi, vagyis mennyibe kerül egy otthonszülés Geréb Ágnesnél? Igaz, azt mondják, hogy nem kérnek az otthonszülésért pénzt, mert ez nem szolgáltatás, de van egy kötelező tanfolyam a kismamák részére, cirka 150 ezerért. A nő azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a hetvenes évek végén apás szüléseket vezetett, mert már akkoriban is bízott abban, hogy az apák talán értenek a szülés levezetéséhez. Később az otthonszülés önjelölt élharcosa lett. Ha valóban akkora szakértő lenne ebben a témában, akkor már rég kidolgozhatta volna az otthonszülés orvosi és törvényi feltételeit, és ha tényleg van igény erre, akkor az aláírások összegyűjtése sem jelenthet gondot. Azonban Geréb Ágnesnél az a nagy büdös helyzet, hogy kicsit gyakrabban üt be a szar, mint kellene. Szóval lehessen otthon szülni, de Geréb Ágnes még véletlenül se mehessen kismamák és csecsemők közelébe. Azért lássuk be, hogy még ellenőrzött körülmények között, rendszeres terhes gondozás mellett is előfordul, hogy a kismama elvetél. Ez azért van, mert rengeteg mocskot vagyunk képesek magunkba tolni, gyorskaják például. Mert amikor a Happy Meal menü fél év alatt sem kezd el rohadni, akkor elgondolkodhatunk, hogy vajon mennyi műanyag lehet benne, vagy egyáltalán tartalmaz-e természetes anyagot.

  Azonban térjünk vissza a születés és a fogantatás csodájához. Sajnos az a tapasztalatom, hogy idehaza a különböző cégek, a hatalom és az orvosok egy része is úgy tekint a terhességre, mintha az valami betegség lenne. Tényleg nagy baj van, főleg a gondolkodásmódokkal. Egy új élet (és természetesen a meglévő élet is) nagy érték, ezért kell kiemelt figyelmet fordítani a születésre. Aki akar, az szülhessen otthon, de legyen jelen egy olyan szakember, aki ha kell, komolyabb beavatkozást is képes végrehajtani, méghozzá szakszerűen. Teljesen mindegy, hogy ezt a szakembert doulának vagy bábának hívják, de kapjon megfelelő képzést, és legyenek nála olyan eszközök, amelyekkel végszükség esetén meg tudja menteni az anya és a csecsemő életét. A „születés házara”, mint önálló intézményre nincs szükség, mert most vagy otthon szülünk vagy kórházban, mert ha megengedjük a születés házát, akkor ennyi erővel a csirkeólban is lehessen szülni. Amennyiben a születés házát, a kórház egy részévé tesszük, akkor már más a helyzet, és ezen a helyen teret lehet engedni az alternatív szülési módoknak, mint például a vízben szülés és társaik, és ha baj van, akkor mégis van kéznél egy műtő.

  Geréb Ágnes csak sarlatán. De nyugodtan nevezhetjük a szülészet rocksztárjának. A címlapon akar lenni, az csak másodlagos, hogy a nála születő gyerekek élnek vagy halnak. Mondhatnánk, hogy ez egy ilyen műfaj, de nekem sokkal inkább úgy tűnik, hogy az Ő segítségével világra jött gyerekek döntő többsége a vak szerencsének köszönheti, hogy életben maradt, és nem Geréb Ágnesnek. Nem tudom, hogy nála ezek a dolgok a lényéből fakadnak, vagy már a demencia tünetei. Akit egyszer eltiltottak egy foglalkozástól, az általában nem véletlen. Természetesen mindig vannak kivételek, de Geréb Ágnes nem tartozik ebbe a kategóriába. Geréb jó helyen van a sitten, addig se próbál csecsemőket gyilkolni. Az otthonszülésért pedig nem csak úgy lehet harcolni, hogy mindenáron űzi az ipart, hanem egyszer leülhetett volna az íróasztal mellé, és alkothatott volna ott is, bár ehhez nagyfokú hozzáértés kellett volna.

A bejegyzés trackback címe:

https://rtsworld.blog.hu/api/trackback/id/tr292414198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grabb 2010.11.01. 19:47:47

Ne haragudj, de ha valamiről véleményt nyilvánítasz, ennél azért jobban kellene tájékozódni.

Geréb Ágnes és munkatársainak tanfolyama nem cirka 150 ezerbe, hanem pontosan a harmadába, 50 ezer forintba kerül. Egyhetes, bentlakásos tanfolyam, amit el kell végezni ahhoz, hogy a bábák valakinél vállalják az otthonszülés kísérését, ugyanakkor általános szülési fölkészítőről van szó, nem pusztán otthonszülési tanfolyam. Szakemberek tartják, orvosok, bábák és a La Leche liga munkatársai, az ő munkájuk, a tanfolyamhoz szükséges eszközök, a Születésház rezsiköltségei mind pénzbe kerülnek. Az otthonszülések kíséréséért a bábák külön pénzt valóban nem kérnek, ezt a beszámolók egybehangzóan állítják, és újabb szülés esetén sem kell újra elvégezni a tanfolyamot.

„A hetvenes évek végén apás szüléseket vezetett, mert már akkoriban is bízott abban, hogy az apák talán értenek a szülés levezetéséhez” – írod. Nos, nem szükséges, hogy az apák értsenek a szülés levezetéséhez, ma már általános gyakorlat, hogy beengedik őket a kórházi szülőszobákra, ahol a dolguk elsősorban az, hogy a párjuknak lelki támaszt, töröődő jelenlétet nyújtsanak, nem pedig az, hogy a szülés levezetésében segédkezzenek. Valóban Dr. Geréb Ágnes volt az első, aki apákat engedett be a kórházi szülésekhez – ezért is meghurcolták annak idején, majd nem sokkal később minden kórházban bevezették az apás szüléseket.

„Ha valóban akkora szakértő lenne ebben a témában, akkor már rég kidolgozhatta volna az otthonszülés orvosi és törvényi feltételeit” – írod, és ez megint csak azt mutatja, hogy alapvető információid sincsenek a témában. Ne haragudj, nem bántani akarlak, de ezek az információk simán hozzáférhetők a neten. Az otthonszülésről szóló törvény koncepcióját Geréb Ágnes és munkatársai dolgozták ki évekkel ezelőtt, mégpedig minisztériumi fölkérésre, de a szülészeti szakmai kollégium ellenállása miatt több egymást követő kormány és parlament nem alkotta meg a törvényt. (Hogy az ellenállás oka valójában mi, arról is lehetne hosszan értekezni, mindenesetre érdemes körülnézni, hogy külföldön hogyan működik az otthonszülés, és az mennyire vág egybe a Dr. Geréb Ágnesék által kidolgozott szakmai koncepcióval.)

„Azonban Geréb Ágnesnél az a nagy büdös helyzet, hogy kicsit gyakrabban üt be a szar, mint kellene. Szóval lehessen otthon szülni, de Geréb Ágnes még véletlenül se mehessen kismamák és csecsemők közelébe.”

Miért is? Dr. Geréb Ágnes egy közel hatvan éves, 33 éve praktizáló szülészorvos (nem mellékesen: négygyermekes családanya, aki két kisebb gyermekét maga is otthon szülte, unokáinak nagy része szintén otthon született, az ő közreműködésével, föltehetően őket sem meggyilkolni akarta), 17 évig klinikai szülész volt Szegeden. 22 éve kísér otthonszüléseket, több mint 3000 egészséges gyermeket segített ilyen módon a világra. A több mint húsz év alatt három baba meghalt. Ami rettenetes tragédia mindig, de tudni kell, hogy minden ilyen esetet nem lehet kivédeni kórházban sem, és azokban a külföldi országokban sem, ahol az otthonszülés szabályozott keretek között folyik. A szülés soha, sehol nem volt és nem lesz teljesen kockázatmentes. Én olvastam néhány külföldi statisztikát, Geréb Ágnes alig egy ezrelékes statisztikája, úgy tűnik föl, világviszonylatban és a hazai kórházi szülések statisztikájával összevetve is megállja a helyét. (Egyébként az otthonszüléseket bábaként kíséri kezdettől fogva, hiszen megvan a bábai képesítése is, és az orvosi tevékenységtől eltiltó bírósági ítélet kifejezetten kimondja, hogy bábai hivatását továbnbra is gyakorolhatja.)

A Születésházra mint önálló intézményre azért volt szükség, mert egyrészt ott folytak a fölkészítő tanfolyamok, másrészt a nem Budapesten lakók csak úgy tudtak Geréb Ágnesnek és munkatársainak szaksegítségével szülni, ha a szülés előtt nem sokkal eljöttek Pestre, mivel a szülés megindulásakor már késő mondjuk Miskolcra száguldani a bábának.

Azt gondolom, nagyon óvatosnak kell lenni abban, hogy mit hiszünk el az egyre inkább teljesen elbulvárosodó hazai sajtó szenzációhajhász híreiből – vagy olykor nagyon is jól szervezettnek tűnő hecckampányaiból…

R.T.Is.Rock · http://falszoveg.blog.hu/ 2010.11.02. 12:07:47

@Döme71: A 150 ezres tanfolyamot egy Geréb Ágnesnél érdeklődő anyától halottam, és több fórum is erre az összegre hivatkozik... Amúgy Geréb Ágnes nyilatkozataiból is egyéb megnyilvánulásiból egyértelműen látszik, hogy valami mentális baja van. A harmadik dolog, hogy az apás szülés részt poénnak szántam, de ugye vannak olyanok, akiknek ha nincs kijelölve smileykkal, hogy ott röhögni kell, akkor nem értik, mi a vicc. Geréb Ágnes munkásságáról pedig keveset tudni, a honlapját is végigböngésztem, és a számomra elérhető információk alapján véleményem szerint korrekt posztot sikerült összeraknom. A lényeg az, hogy gerilla harcot folytatni felesleges, hiszen megfelelő számú aláírás esetén kiírják a népszavazást a legtöbb kérdésben, valószínűleg ebben a kérdéskörben is megtennék, szóval ha tényleg van otthonszülési törvény koncepciója, akkor már működne ez a rendszer.

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.19. 12:38:17

az azért zseniális (marketing szempontból) hogy néhány év alatt kinevelte a saját felvevőpiacát. vannak zseniális őrültek is (bár a bíróság szerint nem elmebeteg, de gondolom ennek most nemigen örül).

napietus.blog.hu/2011/01/19/otthonszules_masodfokon
süti beállítások módosítása