Vannak azok az álláshirdetések, amik az évszázad üzletével kecsegtetnek. Ám ha jobban megnézzük, a magas kereseti lehetőség mögött, egy piramisjáték (más néven: pilótajáték) van elrejtve, illetve ennek egy egészen új változata, amolyan bróker módra elkészítve.

  Szóval a munka felettébb egyszerű, szar hiteleket, befektetések sózol rá, buta, vagy még annál is hülyébb emberekre, és közben csapatot építesz, mindezt havi fix plusz jutalék ellenében. Ám vannak nagyon komoly feltételek, amik az így megkeresett pénzt, mint egy varázsütésre eltüntetik, hiszen az ilyen cégek célja, hogy a fizetésed helyben költsd el, tehát te is fektess be.

  Az ilyen szervezetek szintekre vannak osztva. A friss hús az 1-es szint, a cégtulajdonos és a vezérigazgató a 8-as szint. Mindenki arra törekszik, hogy az alatta lévő mindenkinél sikeresebb legyen. Ez a szemlélet a cégtulajdonos szemszögéből nem tudom, hogyan tud megvalósulni, hiszen innen, már nincs hova fejlődni a cégen belül. De lássuk a ranglétrát közelebbről. Van valaki, aki beszervez téged egy ilyen cégbe, ámít, hogy kurva sokat kereshetsz, szinte nulla munkával. Ajánl havi 90 ezret, plusz jutalékokat. Ezek azért járnak, ha beszervezel valakit, kötsz pár szerződést esetleg pulóvert meg ilyesmik. Egy sikeres szerződés után 1000 euró jár, ami a beszervező fickó szerint 30 ezer Forint mert ugyebár 1000*263.49=263490 HUF (december 11-i árfolyamon), tehát itt már le is fölözte a jutalékod. De nem csak úgy van az, hogy te nekilátsz dolgozni, először továbbképzésre kell menned, 5 csillagos hotelbe, 2-3 napra. Itt két eshetőség van, vagy te fizeted a képzés árát, ami 50-100 ezer Forint (mert minden munkanélkülinek van kapásból ennyije), vagy csak a szállodát fizettetik ki veled, ami olyan 30-50 ezer körül van. Még nem is dolgozol náluk, máris elköltöttél egy csomó lóvét. A mielőbbi cégen belüli fejlődésed érdekében 2 hetente vannak képzések, úgyhogy a havi keresetből éppen futja rájuk. Ha mégsem, akkor a beszervező felajánlja a segítségét, fizet helyetted, de a következő havi teljes jutalékodat át kell utalnod a számlájára. Ha a képzés áránál kevesebb a jutalék, akkor jól jártál, ha több akkor szarul.

  Ahogy egyre feljebb haladsz, úgy változnak a képzési helyszínek, és a képzés mellé kötelezően választható programok, 2. szinten rafting túrák, a 8. szinten pedig egy hét Las Vegas. Amint kezdenél egyre jobban keresni, abban a pillanatban vehetsz fel kölcsönt a cégtől, hogy a továbbképzéseket ki tudd fizetni. Ha valamilyen csoda folytán, mégis kapsz valamennyi pénzt tőlük, a második szinttől kezdve kötelezően befektetési csomagot kell vásárolnod, természetesen egyre nagyobb értékben (a kezdő csomag 190 ezerbe kerül). A 3. szinttől kezdve pedig biztosításokat is kell kötnöd magadra, családodra, kutyádra, macskádra, fizetésedre, autódra, lakásodra, a cégre, és még a szomszédokra is. A végkifejlet az lesz, hogy a biztosítások havidíjára milliókat fizetsz, mert kötelező megkötni, csak így maradhatsz a húsosfazék közelében.

  Szerintem innentől elég egyértelmű, hogy ez mekkora átverés. Ez az a pont, ahol új értelmet nyer a cég mottója: „Mindenki arra törekszik, hogy az alatta lévők sikeresebbek legyenek.” A vezérigazgatókat naponta cserélik, vagy letartóztatják őket, így mindenki egyre több embert igyekszik beszervezni, és sikeresebbé tenni, nehogy Ő (a beszervező) kerüljön a főnöki székbe, onnan pedig a sittre. Persze egy átlagos munkanélküli egy ilyen ajánlatra nagy valószínűséggel mondja azt, hogy egy kis pénz nem árt, de kap egy faszt a seggébe csupán grátisznak.

  Aki igazán sok pénzt akar keresni, ráadásul könnyen, az menjen el politikusnak. Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy melyik pártnak lesz valaki a tagja, hiszen a háttérben ott vannak a piszkos kis alkuk, hogy mindenkinek jó legyen, a TV-ben meg szidják egymás ezerrel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rtsworld.blog.hu/api/trackback/id/tr63818309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása