Megint voltunk lopni!

2008.03.13. 04:05

  Nagy általánosságban véve azért tartunk ott ahol, mert olyan emberek osztják az észt, akik nem értenek semmihez. A Quart-nak nyilatkozó Dopeman tipikus példája ezeknek az embereknek. Míg Orbán azt hiszi, Ő egymagában a magyarság, addig Dopeman a magyar rap atyaúristenének képzeli magát! Akkora sikerrel, ahogy Buddha, a 300 kilós haspók, az önmegtartóztatásról papol.

  Pityingerék új albumát nem szükséges meghallgatnom, hogy tudjam: szánalmas vacak. A kőkemény zenei alapokat, és komplett számokat lopó hülyegyerek, azért beszól mindenkinek. Az „áldozatok” között szerepel a Belga is. Nem akarok ezzel a résszel különösebben foglalkozni, annyi baromságot hordott össze ez a faszfej! Nos a Belgát lehet nem szeretni, de nem érdemes. Komoly cuccot csinálnak, de kell némi kultúráltság és ész, hogy az ember megértse; mi a paródia (Metasláger), és mi az irónia (Mit parodizálsz). Hogy a Belga komolyan veszi-e magát? Egyáltalán nem. Volt szerencsém találkozni a srácokkal (koncert előtt adtak interjút). Azt a fajta „lazaságot”, amit a fiúk képviselnek, nem tanítható.  Itt jegyezném meg, év végére várható a Belga DVD!

  Dopeman beszélt kezdetekről, honnan is van nekünk saját rappünk. Nos a történet nem a Rapülőkkel kezdődött, hanem a Voga-Turnovszky duóval. Az első magyar rap számot Ők dobták össze 1991-ben, Jó kis rappes nóta – De jó nekem címmel. A Rapülők már többet foglalkozott a stílussal. Geszti Péter szövegíróként és rapperként is bizonyított, kreativitása nem ismer határokat. Ma Magyarországon, kevesen vannak, akik jól csinálják, és Dopeman nem tartozik közéjük. Nem csak azért, mert szinte az összes számát lopja (ettől a témavilág nem illik be a képbe), hanem azért, mert nem tud rappelni. Az istállóban kikötött lovak nyerítésére hajaz, - Pain volt nagyon hasonló - fizikai fájdalmat okoz a szövegmondó technikájuk.

  A tolvajlét azonban nem kap hangsúlyos szerepet, sem Pityingernél, sem a tanítványnál Majkánál. A nagy amerikai rapperek másolása nemcsak a témavilág miatt gáz, a szövegek rengeteg olyan dolgot tartalmaznak, amik Magyarországra nemhogy nem jellemzőek, de nagyon nincs is megfelelőjük; például a nigga szó. A hiedelmekkel ellentétben ez nem rasszista kifejezés, hiszen semmi köze a niggerhez, sokkal inkább jelent testvér, havert, bandatagot, de a „nigga létnek” vannak kritériumai is, többek között tudni kell kosarazni. Másrészt ott vannak a banda háborúk, amik komoly utcai lövöldözésekbe értek, érnek véget. Mi azért itt még nem tartunk!

  A hip-hop trendváltása sem az NWA-val kezdődött, a Straight Outta Compton eléggé oldschool stílusú. Az igazi áttörést Tupac és Dr. Dre (California Love) hozta el. Bár a rap az utóbbi időben eléggé eltorzult, köszönhetően az olyan előadóknak, mint 50 Cent, akiket már nem érdekelnek az elvek. Egyszerűen kifogytak a témából, tele vannak lével, és nyálas szövegeket nyomatnak, ócska ribancok módjára. Ennek remek paródiája Eminem Spend Some Time című száma. A meglehetősen depresszív, érzelmes zenére kőkemény szöveget pakoltak. Az egész dal elmebeteg, de zseniális!

  Hazánkban a rap nem kap elegendő teret, köszönhetően Ganxta és Dopeman káros tevékenyégének, akik csak össze-vissza káromkodnak egy sor, azt’ jó napot! A rap nem erről szól, a „csúnya szavak” szerepe, hogy az átlag emberek számára is érthető legyen, és az érzelmek hangsúlyozása. A káromkodások kihagyásával is megállják a helyüket. Van olyan is, amikor nem is kell kimondani, a közönség akkor is tudja mi kerül a sor végére:

 

Belga: Felveszem a Nyújork Jenkis kabátom

… „Hinyehunya, a pálinka mitől ilyen furcsa,
van itt pezsgő, van itt hurka,
valaki a menyasszonyod ...!” …

 

 

Lényeg, Pityinger nyilatkozata olyan, mikor a bélyeg visszanyal! Dopeman inkább lődd magad fejbe, de ne tökölj a témán. Ha lenne egy csepp önértékelésed már rég abbahagytad volna. Akik ebben a kis országban tudják, hogy mi a rap, azok kevésbé ismertek, vagy erősen mellőzik Őket: Suhancos, Sub Bass Monster, T.M., Anonim MC, Belga, Zuboly… Bár az utolsó két zenekar stílusa más műfajokat is magába foglal.

A bejegyzés trackback címe:

https://rtsworld.blog.hu/api/trackback/id/tr51378787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

natty 2008.04.07. 19:16:17

Nagy általánosságban véve azért tartunk ott ahol, mert olyan emberek osztják az észt, akik nem értenek semmihez. Te is beszélsz butaságokat ám. Mittudomén mi volt az első magyar rap, de 91 előtt jóval a neurotic vagy a mainstreamból fenyő miki break c. lemeze és még zsenge gyermekkoromból az első emelettől is feldereng egy dadogós break c. rapszám. azt hallottad már h. "rap is a business, hip-hpo is a culture"? dopeman repper, olyan, amilyen, foglalkozni sem érdemes vele az igazi rapet meg hiphopot meg máshol keresd.
pl.:
www.youtube.com/watch?v=IkY5UlV-AxU
youtube.com/watch?v=4jNyr6BJZuI
süti beállítások módosítása