Fertőző ez a zene!

2010.12.04. 17:50

  Kijelenthetjük, hogy a Belga sikeres évet tudhat maga mögött. A Belga Tavasz kereteiben kiadtak négy ingyenesen letölthető nagylemezt (Arany, Platina, Gyémánt és a Farost). Ez azért nem egy mindennapos esemény, pláne nem Magyarországon. A hazai „zenekarok” többségét csak a pénz érdekli, és eladnak mindenféle szemetet, mert a magyar megveszi, bár ami az igénytelenséget illeti, na arra ingyen is vevők az emberek, elég ha annyit mondok: Kétharmad.

  De maradjunk a könnyedebb vizeken, mert a mindennapi demagógia után jólesik a lazítás. A jó kikapcsolódáshoz pedig zene kell, ahogyan a jó ebédhez is, mert ez már lételem. A Belga az elmúlt tíz év alatt a hip-hopos közegből jócskán kinőtte magát, és most már nagyon sok minden belefér, talán ezért töretlen a csapat sikere. A másik ok, amiért szeretjük, azok a vicces szövegek, és a zene sem utolsó. A most megjelent új klip, amit a fiúk a Zenevírus című számhoz készítettek nagyon állat, és nem csak azért a három fehér galambért. Az etyeki forgatás már jelezte, hogy most következik a Belga Tavasz kiteljesedése… nem kellett csalódnunk:

 

  A kezdeti kritikák még azt szajkózták, hogy sokkal jobb lett volna, ha a Belga egy lemezt ad ki, amolyan válogatott lényeg mintát követve, ami megfelel a hazai trendnek. Ehelyett jól körüljárt témákat kaptunk, amelyek görbe tükröt tartanak az egész ország elé. A politikától a blogokon át a diszkókig vezet az út. A legtöbb diszkográfiában vannak olyan számok, amelyeket valamiért nem szeretünk, de a Zenevírus nem ebbe a kategóriába tartozik. Senki sem tökéletes, és többszörös Grammy-díjas előadóktól is hallottunk már botrányosan gyenge előadást, de hát ilyen az élet. Persze ez nem kényszer, mindenki azt hallgatja, ami az ízlésvilágának legjobban megfelel. Van, akinek Bunyós Pityu kell, mások meg értelmes zenéket hallgatnak, például: Akkezdet Phiait vagy Belgát.

  A Zenevírus című klip története már biztos sokszor lejátszódott a szemünk előtt, csak más szereplőkkel, többnyire alkohol ittas tinikkel, de biztos vagyok benne, hogy velünk is megesett már. A falra hugyozás megvolt, akkor jöhet is a szöveg, és Bauxit már bele is kezd. A mozgás a már megszokott improvizáció, amit feldobtak egy ismert díszlettel, színes labdákkal, némi szódával, meg a már említett három idomított fehér galambbal, amit végül Tokyo a pulóvere alá rejt. A srácok még mindig azokat a Tisza cuccokat hordják, amelyeket Mégöt révén kapott a csapat (Legények! Van nekünk Tisza sportcipő, nyugati márkát hordja csak a nyugati rappelő), és hogy a márkát is tovább éltessék, megmutatják, hogy a Tisza egy örök darab.

  A dal szövege nem szorul külön magyarázatra, úgy jó, ahogy van, mint a jó borban, ebben is benne van a lényeg. Igaz azonban, hogy a négy albumon vannak töltelékszámok bőven, de az igazság az, hogy ezeknek is megvan a maguk szerepe, ha mást nem is tesznek, hát kitöltik az időt, amíg kiröhögjük magunkat valamelyik poénon. Tipikus Belga, amelynek idehaza nincs párja, külföldön meg talán a Gorillaz alkot hasonló szabadsággal.

A bejegyzés trackback címe:

https://rtsworld.blog.hu/api/trackback/id/tr512493081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása