Lassan véget ér az idei évre szánt száguldó cirkusz. A finisbe érve már csak négy pilóta esélyes a végső győzelemre, de ahogy az lenni szokott, nem mindenki érdemli meg a világbajnoki címet. Ki ezért, ki azért, de nem ez a lényeg, mert a végén úgyis a vak szerencse dönt, akármennyire is szürreális ez a kép.

  A brazil nagydíjat megelőzően Fernando Alonso áll a legjobban, aki már nyert két vb-t, jó autóval, és annál is több mázlival. Annak idején mindig Kimi Raikkönen esett ki előle, mert a McLaren nem bírta a tempót, most meg mindenki más, legutóbb például mindkét Red Bull Racinges pilóta. Arról már korábban írtam, hogy Alonso egy rakás tehetségtelenség, és csak a szerencsének köszönheti, na meg Flavio Briatorénak, hogy a Renaltval világbajnok lett. Nyert, mert hagyták, vagy ha másként nem ment, akkor megteremtették a feltételeit, amit később a „Nelsinho Piquet” sztoriként ismerünk. A McLaren-es egy év alatt a kis Fernando megmutatta, mit is ér valójában, kapott egy komolyabb csapattársat Lewis Hamilton személyében, és az a kevés tudomány, ami volt, az nagyon hamar elfogyott, majd vissza kellett menni az addigra már leszerepelt Renault-hoz. Ezek után a spanyol bankóriás, a Santander vett Alonsónak egy Ferrarit. A Ferrari viszont nem állította nagy kihívás elé Fernando Alonsót, hiszen Felipe Massát még egy tanulóvezető is oda-vissza alázná.

  Az idén elég sok pontot összeszorgoskodó Mark Webber jelenleg a második. Az egykori fotómodell most autót vezet, és hát ez olyan is. Primadonnás kirohanásai már-már röhejesek és rohadtul szánalmasak is. Már csak a „Depi vagyok, öngyi leszek!” kijelentés nem hagyta el a száját, de Interlagos után biztos lenyilatkozza, hogy a sok gyűlölet miatt az idei szezon után neki fog állni inni, meg drogozni. Ilyen a második pilóta sors, mert nem lehet mindenki első. Annyi éven át negatív rekordere volt a száguldó cirkusznak, az elmúlt két évben pedig olyan autót raktak alá, amivel könnyű nyerni, nem meglepő módon Marknak is sikerült. Technikai sport, de ne tagadjuk, azért kell egy pilóta is. El tudom képzelni, ahogy Mark Webber a pitből instruálják: „Bájvigyor, jobbra pucsít, balra pucsít, figyelj a kezedre stb.…

  A pontvadászat harmadik helyén a „Kötelező Fekete”, azaz Lewis Hamilton áll. Igazából vele nincs sok baj, kezd felnőni a feladathoz, lelkes és ez a lényeg. Azért az látszik, hogy a McLaren egy nagyon spórolós csapat, apró koccanások után már le is esett egy-egy kerék. Az tagadhatatlan tény, hogy a bőrszínének köszönheti, hogy az első pillanattól nyerő autót kapott, de mostanra úgy állnak a dolgok, hogy megérdemli. Azért egyszer építhetnének neki egy igazi strici-mobilt, egy low rider f1-est, lánckormánnyal, meg nagy hangfalakkal, ahogy azt kell. A csapattársa, az a Jenson Button, aki tavaly vb-t nyert, most meg nem tud semmit, igaz a BAR Hondás korszakban is csak a sugárhajtással tudta felhívni magára a figyelmet.

  Végül essék szó arról a pilótáról is, aki egyszer még önerőből képes lehet vb címet nyerni. Vettel gyors, agresszív, és az autóban azt csinálja, amit kell, vagyis versenyez. Ez egy olyan sportág, ahol a reflexek központi szerepet játszanak, az idősebbeknek egyre kevesebb babér terem. Hiába minden kísérlet, az f1-es autók egyre csak gyorsulnak, hiszen ez a lényeg.

  Igazából a nagy kedvencem mégis Kobajasi Kamui. A régi időkben a japán pilóták mindig kamikáze módjára száguldottak végig a pályán, és pusztítottak el mindent, ami az útjukba került. Kellett már egy ilyen üde színfolt a jelenlegi mezőnyben, ahol mindenki kicsit megszürkült már. Visszatért Schumacher, és talán lenne az a pénz, amiért Nigel Mansell is újra overállt húzna.

A bejegyzés trackback címe:

https://rtsworld.blog.hu/api/trackback/id/tr492428832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása