Kommentátor lesen

2009.07.31. 07:45

  Ahány sportág, annyi féle kommentátor. De vajon, hogy kellene ezt a műfajt jól csinálni; hogy a kommentár ne vonjon le a sportesemény értékéből.  A járható út neves képviselői közé tartozik többek közt: Gundel Takács Gábor, Hajdú B. István és Faragó Richárd, bár most nem róluk lesz szó, hanem az összes többiről. Ezeknél, az embereknél, a félresikerült mondatok száma jócskán meghaladja az értelmezhető tartományba tartozókét.

  Kezdjük is mindjárt egy szombat délután 2 órás időponttal. A pályán felbőgnek az F1-es gépek, Palik László a térdére ülteti Czollner Gyulát, és már indulhat is az időmérő edzés:

-         Látod Gyuszi, Ez az autógyártás csúcsa, annyi pénz és fejlesztés után, így néznek ki az új Forma 1-es gépek, bár nekem nem tetszenek, de gyönyörűek.

-         Látom Laci, de hogyan szállnak be a pilóták, hiszen ezeknek nincs is ajtaja, felül nyitott, és ott biztosan beesik az eső, véleményem szerint, lenne hová fejlődnie a sportágnak!

-         Te Gyulám, ne idegesíts, mert a sínekre kötözlek, és a bárgyú mosolyod többé már nem lesz ilyen őszinte!

  Bő fél órával később, az időmérő edzés második etapjában, Felipe Massa kb. 200-as tempónál emlékezetes találkozást szenved azzal, a bizonyos 3. rugóval, továbbra is a Palik-Czollner duó kommentálja a történteket:

-         Jaj, szegény pici Massa, arcocskájába kapta azt a csúnya kis rugót, ajjaj, de kár érte, most biztos visszahívják a Schumachert a helyére…

-         De Laci, én el tudom képzelni, mivel hogy elég erős a szél itt a pályán és a környékén, a szél leszakított egy felső vezetéket, és annak a rugója találta telibe Massa bukósisakját!

-         Esetleg a te agyacskádban szakadhatott le valami, és az találta el szegény szerencsétlen nézőket. Beszélsz itt össze-vissza mindenféle sületlenségeket, Te Gyuszi…

  De menjünk is tovább, hiszen Palik nagyon kedvesen és aranyosan rendszeresen vérig alázza szerencsétlen Czollnert. A következő időpont, vasárnap délelőtt (illetve dél), Moto GP 125 cm3-ek futama. A bejelentkezés előtt, Mezei Dániel kiveszi a lemezjátszóból a Zed Gay (gyengébbeknek Kozsó) CD-jét, így már az univerzum összes szeretetétől telve tudja megkezdeni a közvetítést. A rajt után nagy baleset, az egyik versenyző kicsúszik a kettes kanyarban, a motorja atomjaira hullik, akárcsak a bukósisak és a bőrruha, a történteket Mezei Dániel kommentálja:

-         Biztosan folytatni tudja még ezt a versenyt ez a fiú, nem volt olyan vészes bukás. Egyszer Talma is esett itt, még 2005-ben, igaz sokkal kisebbet, de szinte pontosan ugyan így, de a hetes kanyarban, ahol hatalmas füves bukótér van, nem úgy, mint itt a kettes kanyarban, ahol a pálya vonalától fél méterre ez a hatalmas betonfal van. Visszatérve Talmácsi Gáborunkhoz, a hetes kanyar iszonyatosan nehéz ezen a pályán, nem úgy mint ez a kettes. Remélem a kollegák meg tudják mutatni lassítva is ezt az esést, kíváncsi lennék mi történhetett, a mezőny végén egyedül haladt, amikor elcsúszott. [Pár perccel később…] Óh, szegény fiú, mégsem tudja folytatni a versenyt, kár érte, pedig milyen jó pozícióban volt, és alig 1 kör volt csak a hátránya a mezőny többi részéhez képest…

  Az újabb helyszín egy lepukkant magyar átlagstadion, hétfő kora délután, Léderer Ákos egész éjjel a neten lógott, és horror történeteket keresett, szakkommentátor társát, Urbán Flórit pedig a kezdés előtt egy órával engedték el az előzetesből. Az esemény természetes a Magyar bajnokság egyik meccse, színvonaltalan, szar, de a miénk:

-         Köszöntöm a nézőket, Léderer Ákos vagyok. Egyből egy szomorú hírrel kell kezdenem, hiszen a hazai csapat bal bekkjét súlyos veszteség érte, elromlott a kenyérpirítója.

-         Köszöntöm én is a hallgatókat, amikor én még az Újpestben fociztam, akkor nem voltak ilyen körülmények, mint ma, ezért színvonalas jó meccsre számítok, a bal bekket ért veszteség ellenére, a hazai csapat győzelmére fogadnék.

-         De nemcsak a bal bekknek volt szerencsétlen hétvégéje, hiszen a kapus nagymajának elveszett a szemüvege, az irányító középpályásnak ellopták az óráját, valamint az egyik tartalék játékosnak a szomszédja, felfalta a focista kutyáját! Igaz, hogy ez utóbbi játékos még soha egyetlen percet sem játszott még, és az edző is elmondta a mérkőzés előtt, hogy ma sem fogja játszatni, de ha mégis, akkor ez nagyban befolyásolhatja a teljesítményét

-         Igen, ez így van, de jó formában lévő sportemberekről van szó, meg fogják oldani a dolgot, továbbra is a hazai győzelmet tartom valószínűbbnek. [A meccs végeredménye: Haladás – Arsenal 0:5]

  Nem lenne teljes a kis körképünk egy könnyed úszóverseny nélkül. Kedd kora délután a Komjádi Uszodában, női 200 méter pillangó természetes a döntő, a mikrofonnál Szántó Dávid Lokátor:

 

-         Ezen a versenyen Hosszú Katinkáért szoríthatunk, de ne feledkezzünk meg Cseh Laciról sem, hiszen holnap Ő is medencébe száll az aranyérmekért. Elkezdődött tehát a női 200 méteres pillangóúszás döntője, Hosszú Katinka szépen ugrott a vízbe, és remekül tempózik, Óh ha most Cseh Laci is itt lehetne, és úszhatna, de majd holnap, és közben már fordulnak is a lányok, és megkezdődött az utolsó 100 méter, Cseh Laci is milyen szépen szokott fordulni, te Úristen… Gyere Katinka, gyere kicsi lány! Hosszú Katinka nyer, de Cseh Laci ezt sokkal jobban csinálja. És most a szó a stúdióé!

  Végül vissza a focipályára, szerda este 9, BL meccs, a kommentátor Egri Viktor. Nos írhatnék ide is mondatokat, mint az előzőeknél, de az nem adná vissza azt a módosult tudatállapotot, amit Egri Viktor közvetítése jelent. Megszoktuk, hogy más bemondóknál az egyik csapat vezetőtalálatánál hosszas „GÓÓÓÓÓL!” felkiáltás halható, de ebben az esetben meg kell elégednünk egy halk „gól”-al. Viktor a pályán történő eseményeket monoton egyhangúsággal nyugtázza. A szívbetegek biztos nagyon örülnek, amikor ez az ember ül a mikrofonnál, de mi átlagemberek, szeretjük végigizgulni a meccseket, valljuk be. De Ő ilyen nyugodt típus, ha van valami nagy esemény a pályán, a pulzusa felszökik kettőre.

  Természetesen nem mindig születhetnek olyan legendák, mint például: Szepesy György vagy éppen Vitray Tamás. Most inkább protekciós hülyegyerekek vannak, elég ha Németh Balázsra gondolunk. Az apja az időjósok réme, a mai napig még egyszer sem sikerült eltalálnia a másnapi időjárást, mostanában jobbára az összes meteorológiai jelenséget felsorolja, így nem lehet nagyot hibázni. Németh Lajos tehetségtelen, és az alma sem esett messze a fájától!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rtsworld.blog.hu/api/trackback/id/tr221278702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása